Wist je dat Pazzini eerste goal maakte op Wembley?

Philippe Crols
| 1 reacties
Pazzini eerste goal maakte op Wembley?
Foto: © SC

Het Wembleystadion in Londen is een van de meest spraakmakende voetbalstadions ter wereld. In de 21ste eeuw werd Wembley volledig vernieuwd. Wist je dat Giampaolo Pazzini de eerste officiële goal maakte in die nieuwe voetbaltempel?

In 2000 sloot het Wembleystadion, dat in 1923 geopend werd, zijn deuren. De bedoeling was om het stadion te slopen en tegen de FA Cupfinale van 2003 een volledig nieuwe tempel neer te poten. Dat plan ging volledig de mist in en uiteindelijk was het wachten tot 24 maart 2007 vooraleer er voor het eerst terug een officiële match op het heilige gras werd gespeeld.

De -21-jarigen van Engeland en Italië kregen de eer om het nieuwe Wembley officieel te openen met een vriendschappelijke wedstrijd. Op het eerste doelpunt moesten de 55.000 toeschouwers niet lang wachten. Giampaolo Pazzini (foto) scoorde al na een halve minuut en schoot zichzelf de geschiedenisboeken in. Dat deed hij later in die wedstrijd nog eens door nog tweemaal te scoren en zo de eerste speler te worden die een hattrick lukte in het nieuwe Wembleystadion. Die Pazzini is trouwens een speciaal geval. De huidige spits van Sampdoria debuteerde in 2009 voor het A-team van Italië en scoorde meteen tegen Montenegro. Enkele dagen later mocht hij starten tegen Ierland en werd hij na twee minuten uitgesloten, meteen goed voor de snelste uitsluiting ooit voor een speler van de Squadra Azzurra.

David Bentley, nu spelend voor Tottenham, was de eerste Engelse doelpuntenmaker in het nieuwe Wembley. De volgende spelers waren die dag van de partij:

Engeland: Camp, Rosenior, Ferdinand, Cahill, Baines, Bentley, Reo-Coker, Richardson, Lita, Routledge en Agbonlahor.
Wisselspelers: Alnwick, Hoyte, Ridgewell, Cattermole, Milner, Huddlestone, Young, Jerome, Hart en Derbyshire.

Italië: Curci, Potenza, Mantovani, Andreolli, Chiellini, Rosina, Montolivo, Nocerino, Pazzini, Rossi en Padoin.
Wisselspelers: Viviano, Coda, Lupoli, De Martino, Dessena, Raggi, Pelle, Criscito, Paonessa en Lazzari.

Goals: Pazzini 0-1, Bentley 1-1, Routledge 2-1, Pazzini 2-2, Derbyshire 3-2, Pazzini 3-3

De Italiaanse samenvatting van de eerste officiële wedstrijd op New Wembley.

 

Finale Champions League 2011

De eerste wedstrijd met inzet in het nieuwe Wembleystadion vond plaats op 12 mei 2007 tussen Kidderminster en Stevenage (2-3). Het was de finale van de FA Trophy (een bekercompetitie met teams uit de Conference en lagere reeksen). De eerste FA Cupfinale stond een week later op het menu en werd gewonnen door Chelsea. Een goal van Didier Drogba telde Manchester United uit. Toen Wembley verbouwd werd, werd de finale van de FA Cup georganiseerd in het Millennium Stadium te Cardiff. Wembley is uiteraard ook de thuishaven van de Engelse nationale ploeg. Op 1 juni 2007 speelden de Engelsen er voor het eerst opnieuw een wedstrijd. Tegen Brazilië werd het 1-1.

Het nieuwe Wembley telt 90.000 zitplaatsen en is zo het op één na grootste stadion in Europa. Enkel Camp Nou is nog een beetje groter met 98.000 zitplaatsen. In 2011 zal ook de finale van de Champions League op het heilige gras betwist worden. Het wordt de zesde Europese finale te Wembley. Ook in 1963, 1968, 1971, 1978 (verlies voor Club Brugge tegen Liverpool), en 1992 vond er een Europacupfinale plaats. De enige WK-finale op Wembley werd in 1966 gewonnen door Engeland, de enige EK-finale dertig jaar later door Duitsland.

Morgen een 'Wist je dat... ?' met Belgische WK-historie als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties