Ajax-Belgen gooien titelstrijd open (video)

Philippe Crols
| 0 reacties
Ajax-Belgen gooien titelstrijd open (video)
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In Nederland waren heel veel ogen afgelopen weekend gericht op Ajax – PSV. De Amsterdammers waren sterker dan hun concurrenten uit Eindhoven en zo zitten Jan Vertonghen en Toby Alderweireld weer helemaal in de titelrace.

Bij Ajax stonden Jan Vertonghen en Toby Alderweireld andermaal in het hart van de defensie. Zij gaven opnieuw weinig weg, maar toch lag Vertonghen aan de basis van de Eindhovense tegengoal. De verdediger maakte hands en kreeg daar een gele kaart voor. Helemaal in het begin van de match had de andere Ajax-Belg ook al een geel karton gekregen. Dat was slechts een voetnoot, want Ajax zegevierde met 4-1. Bij PSV zat Stijn Wuytens niet in de kern en bleven Timmy Simons en Funsu Ojo op de bank.

Na 2:00 maakt Jan Vertonghen hands.

 

Zo werd Twente, samen met Ajax, de winnaar van de speeldag. De Tukkers wonnen vrijdag, onder andere dankzij Bryan Ruiz, van ADO Den Haag met 3-1. Bij de Hagenezen zat Timothy Derijck niet in de kern. Twente heeft nu 70 punten, dat zijn er vijf meer dan PSV en zes meer dan Ajax.

AZ scoort aan de lopende band

AZ lijkt zijn ritme weer helemaal gevonden te hebben. Tegen RKC wonnen de Alkmaarders met 6-2. Benjamin De Ceulaer (negentig minuten op het veld) maakte de snelle 1-0 nog wel ongedaan met een knappe solo, maar daar hield het dan ook bij op. Moussa Dembele maakte na amper tien minuten alweer de 2-1 op aangeven van Maarten Martens. Die laatste werd tien minuten voor tijd naar de kant gehaald, Dembele speelde de match uit. Gill Swerts bleef op de bank. Bij de rode lantaarn uit Waalwijk mocht Gerard Lifondja heel de tweede helft meespelen en moest Alexandre di Gregorio een kwartier voor tijd naar de bank.

Na 1:00 zet Martens een aanval op. Wat later scoort Dembele.

 

Utrecht volgt na een kleine 0-1-zege in Venlo op drie punten van AZ. Bij de Domstedelingen zat van de Belgen enkel Dries Mertens in de kern. Hij speelde de eerste helft. Kevin Vandenbergh, Jan Wuytens (schorsing) en Hans Somers behoorden niet tot de selectie. Venlo verloor voor de tweede maal dit seizoen in eigen huis. Doelman Kevin Begois speelde een goede wedstrijd en stond net als Kevin Van Dessel negentig minuten op het veld. Ruud Boffin en Ken Leemans zaten niet in de selectie.

Heracles scoorde in het slot van de match op bezoek bij Feyenoord, maar slikte diep in blessuretijd nog de gelijkmaker. Bij de Heraclieden stond Birger Maertens negentig minuten tussen de lijnen.

Groningen, zonder de geblesseerde Sepp De Roover, maakt na de 0-3-winst bij NAC Breda ook nog kans op de vijfde stek.

Wat betreft die felbegeerde vijfde plaats (die straks recht geeft op Europees voetbal, tenzij GA Eagles de beker wint) staat AZ er het best voor. Het heeft twee punten meer dan Heracles, drie meer dan Utrecht en zes meer dan Groningen.

Zorgenloos slot voor Roda JC

Roda JC kan het seizoenslot zonder zorgen tegemoet gaan. Het won op bezoek bij NEC (0-2), waar Bjorn Vleminckx negentig minuten tussen de lijnen stond. Bij Roda speelden Laurent Delorge en aanvoerder Davy De Fauw de hele match. Bram Castro, Arnaud Sutchuin en Vincent Lachambre zaten op de bank. Jeanvion Yulu-Matondo was geblesseerd en zat net als Cliff Mardulier, Kris De Wree, Jamaique Vandamme en Kenneth Staelens niet in de kern.

In de degradatiestrijd ontmoette Vitesse, waar Onur Kaya het laatste kwartier volmaakte, Heerenveen. Bij de Friezen nog steeds geen doelmannen Brian Vandenbussche of Kenny Steppe. Dat was ook niet nodig om de Arnhemmers nog dieper in de problemen te duwen door met 0-1 te winnen.

Ook Willem II en Sparta speelden een kelderduel. De Tilburgers, met Bart Biemans en Christophe Grégoire negentig minuten op het veld, wonnen met 3-1 en benen zo ADO Den Haag bij op de voorlaatste plaats. De degradatiestrijd belooft nog zeer spannend te worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties