Wist je dat Bolat en Butt uniek zijn in de CL?

Philippe Crols
| 7 reacties
Bolat en Butt uniek zijn in de CL?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Hans-Jörg Butt en Sinan Bolat zijn allebei doelman van beroep, maar toch hebben ze meer gemeen dan dat. Wist je dat de Duitser en de Turk de enige doelwachters zijn die in de Champions League konden scoren?

Hans-Jörg Butt staat er in Duitsland om bekend een uitstekend strafschopnemer te zijn. In zijn carrière scoorde hij in totaal al 32 doelpunten (19 treffers in dienst van Hamburger SV). Drie van die goals maakte hij in de Champions League. Wat nog straffer is, is het feit dat de huidige doelman van Bayern München de netten tot driemaal toe bol zette tegen dezelfde tegenstander: het Italiaanse Juventus.

Op 13 september 2000 schoot Butt zichzelf de geschiedenisboeken in als zijnde de eerste doelman die een goal maakte in de Champions League. Dat deed hij voor Hamburger SV in de groepsfase. Juventus was dus de tegenstander en behaalde in Hamburg een 4-4-gelijkspel. In een groep met Deportivo La Coruna en Panathinaikos eindigde HSV derde, Juventus overleefde de groepsfase niet. Hamburg sneuvelde vervolgens in de derde ronde van de UEFA Cup tegen AS Roma.

Na 30 seconden wordt de strafschopfout gemaakt. Wat later ziet u Butt zijn eerste CL-goal maken. Geniet vooral ook van het fanatieke Duitse commentaar.

 

Juventus nog tweemaal slachtoffer

Butt ruilde tijdens de zomer van 2001 Hamburg in voor Leverkusen en een jaar na zijn eerste goal op het kampioenenbal, was het opnieuw prijs. In de tweede groepsfase (een fase die inmiddels niet meer bestaat) won Leverkusen op de voorlaatste speeldag met 3-1 van Juventus. Butt scoorde op strafschop een van de drie Duitse goals. Leverkusen plaatste zich toen samen met opnieuw Deportivo La Coruna ten koste van Juventus en Arsenal voor de volgende ronde. Voor Leverkusen eindigde het CL-verhaal van dat jaar in de finale tegen Real Madrid (1-2-verlies).

De laatste goal van Butt op het kampioenenbal ligt nog vers in het geheugen. In december van vorig jaar scoorde hij, op bezoek bij Juventus, wederom vanop elf meter. De doelman nette de 1-1-gelijkmaker voor Bayern München. Het was voor de Duitse club de wedstrijd van de wederopstanding. Bayern won met 1-4 en mocht naar de volgende ronde.

De levensbelangrijke goal van Bolat

Een dag na zijn voorlopig laatste doelpunt in de Champions League, was Butt niet langer de enige scorende doelman op het kampioenenbal. Op 9 december kopte Sinan Bolat (foto), de doelman van Standard, in de toegevoegde tijd de 1-1 voorbij AZ-doelman Sergio Romero. Ook voor Standard was dat een immens belangrijk doelpunt, want door de puntendeling mocht niet AZ, maar wel de Belgische landskampioen naar de volgende ronde van de Europa League. Standard legde nog een schitterend parcours af en treft binnenkort Hamburger SV in de kwartfinale van die Europese competitie.

De goal van Bolat tegen AZ in beeld.

De goal van Bolat door de ogen van Peter Vanden Bempt en Eddy Snelders.

Behalve Bolat en Butt slaagde er dus nog geen enkele doelwachter in om te scoren in de Champions League. Butt scoorde zijn doelpunten op het kampioenenbal allemaal vanop de stip. Dat wil zeggen dat Bolat de enige doelman is die in de Champions League een veldgoal heeft gemaakt.

De komende drie dagen hebben we het in de rubriek 'Wist je dat?' over shirtnummers die niet langer gedragen worden. (KH)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

 Halve Finales (H)

Nieuwste reacties