Aalesund behoudt leidersplaats

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen werd afgelopen weekend de vijfde speeldag afgewerkt.

De eerste match tussen Lillestrøm en Stabæk eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Zondag moest Aalesund Viking partij geven. Waar Aalesund vorig jaar nog met Degradatieproblemen kampte, lijkt het dit jaar in te zetten met een voortreffelijke reeks. Viking moest het zonder een deel van de vaste kern stellen door ofwel blessures of schorsingen. Daardoor gaf het de kans aan de jongeren om in het eerste elftal mee te draaien. De zorgen bleven niet uit voor coach Hareide want al vroeg in de eerste helft moest ook Joakim Austnes van het veld met een blessure. Aalesund ging het best van start en in de twintigste minuut wist Tor Hogne Aarøy de bal naar Pablo Herrera te spelen die de bal vlot in doel kopte.  Vier minuten later sloeg het duo nogmaals toe. Een corner van Herrera kwam bij Aarøy terecht die de voorbij Bertelsen en keeper Rune Jarstein kopte. Iets voor de rust werd Aarøy neergehaald en stuurde Herrera de daaropvolgende strafschop tegen de netten.  De partij was dus bij de rust al gespeeld, al kwam Molde na de rust beter in de wedstrijd.

Kort na de pauze kon de Zweed Patrik Ingelsten een pass van Andreas Ulland Andersen tegen de netten knallen. Aalesund begon daarop terug te domineren waardoor Molde niet meer langszij kwam en zo voor de derde keer verloor. Voor Aalesund volstond de zege om de leiding te behouden, de ploeg van trainer Rekdal heeft nu dertien punten uit vijf wedstrijden waarvan er vier gewonnen werden en een eindigde op een gelijkspel.

Oudgediende Årst scoort tweemaal

Odd Grenland geraakte niet voorbij Rosenborg. RBK won de partij met 1-3. Het was Odd dat al vroeg in de eerste helft op voorsprong kwam via Peter Kovacs na een pass van Bentley. Iets later kon Henriksen de gelijkmaker binnenwerken. Na de rust wist Rade Prica op aangeven van Mikael Dorsin de voorsprong te vergroten voor RBK.  In de slotfase kon Henriksen zijn tweede van de dag binnenwerken en zo Rosenborg de drie punten bezorgen. Met deze zege staat RBK nu derde met elf punten.

De partij tussen Brann en Start eindigde in een overwinning voor Start in een match waarin maar liefst zeven doelpunten vielen. Brann is het seizoen slecht begonnen en dat leidde gedurende de match tot gemor van de supporters. Brann begon nochtans goed aan de match. Al in de tweede minuut wist Erik Huseklepp Gustavino vrij te spelen die de bal in de netten achter Kenneth Høie wist te placeren. Start liet zich niet kennen en tien minuten later was de stand terug in evenwicht via een doelpunt van veteraan Ole Martin Årst. Eerder was een doelpoging van Mats Stokkelien op de paal geëindigd. Christian Bolanos schonk Start luttele minuten later de voorsprong. Nog voor de rust kon Erik Mjelde Brann terug op gelijke hoogte brengen.  Het was Årst die ervoor zorgde dat Start met een 3-2 voorsprong naar de kleedkamer trok. Na de rust diende Christer Kleiven Brann de doodsteek toe. In de slotfase kon Eirik Bakke nog een troostdoelpuntje scoren voor Brann maar de ploeg uit Bergen verloor dus toch.  Met deze zege staat Start op de vierde plaats met elf punten terwijl Brann op de veertiende plaats terecht komt met vier punten.

StrømsgodsetSandefjord eindigde in een 4-2 overwinning voor Godset. Voor de rust stond het met 2-1 op voorsprong. Pedersen opende de scoren waarna Nystuen de gelijkmaker binnenwerkte. Op slag van rust wist Sætra echter de voorsprong uit te diepen. Na de rust liep Godset verder uit en het late doelpunt van Mané kon daar niets meer aan veranderen.

Tromsø kende weinig problemen met Haugesund en won met 2-0. In de derde minuut wist Johansen de score te openen, het duurde tot in de laatste minuut van de wedstrijd maar uiteindelijk sloeg Sigurd Rushfeldt toe met de winning goal. Tromsø blijft tweede met twaalf punten.

Hønefoss BKverloor met 1-2 van Kongsvinger waardoor het laatste blijft met nul punten en dus nu al een gedoodverfde degradatiekandidaat wordt.

De laatste wedstrijd van de vijfde speeldag was maandagavond tussen Vålerenga dat in het Ullevaal Stadion Molde op bezoek kreeg. Het was de thuisploeg dat het beste van start ging en binnen de eerste vijf minuten al twee doelkansen bijeen speelde. Molde herpakte zich snel en op het kwartier kwam het dicht bij de openingsgoal door Mattias Moström maar keeper Lars Hirschfeld was alert.  Het zou VIF zijn dat echter het eerst tot scoren kwam na een goede combinatie kwam de bal bij Moa terecht die een Fellah van een goede pass voorzag. Fellah werkte vlot binnen en bracht zo de thuisploeg op voorsprong. op het half uur viel de gelijkmaker, Björn Runström wist de bal tot bij Baye Djiby Fall te brengen die de bal netjes in doel werkte.

Na de rust was Molde gedurende lange tijd de betere ploeg maar het was wederom Vålerenga dat tot scoren kwam.  De bal kwam achteraan bij Luton Shelton terecht, die het duel met Andreasson verloor maar uiteindelijk kreeg Morten Berre de bal te pakken en kon hem in doel schieten. Achteraf was er rond dit doelpunt heel wat ophef omdat Berre scoorde nadat de bal Shelton op de armen raakte vooraleer hij bij Berre terecht kwam. Berre verklaarde achteraf ook dat het duidelijk hands was maar aangezien noch de scheidsrechter, noch de grensrechters iets gezien hadden, telde het doelpunt toch, overigens tot grote frustratie van Molde trainer Kjell Jonevret. Molde probeerde na dit doelpunt nog terug in de match te komen maar slaagde daar niet meer in. Vålerenga behaalt zo acht punten en staat op een zevende plaats terwijl Molde, toch een van de titelkandidaten niet verder geraakt dan een teleurstellende dertiende plaats met amper vier punten.

Foto 1: Tor Hogne Aarøy - Aalesund (Scanpix)

Foto 2: Morten Berre - Vålerenga (Scanpix)