Het ABC van het voetbal

viki meeuwis
| 0 reacties
Het ABC van het voetbal
Foto: © SC

De afgelopen week heb ik vooral met mijn jeugdtrainers bij mijn club Frigg Oslo en de trainer van ons eerste elftal veel over voetbal gepraat. Ik heb ook gemerkt dat er hier in Noorwegen nog veel werk aan de winkel is, vooral bij de jeugd.

Ons eerste elftal is het seizoen goed gestart maar tactisch laat het spel soms te wensen over of slagen we er niet in om de mindere kanten van de tegenstander uit te buiten. Als onze spelers het toch gezien hebben, dan slagen ze er niet in om van die situatie optimaal gebruik te maken. Onze spelers beschikken over een goede basistechiek, een uitstekende mentaliteit en een goede conditie maar op tactisch vlak, zowel in het offensieve als in het defensieve compartiment, laten ze steken vallen.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het hen aan inzet niet ontbreekt maar dat er in hun opleiding dingen niet aan bod zijn gekomen. Als ons tweede elftal speelt, waarvan ik zelf trainer ben, zeg ik steeds tegen mijn beide buitenspelers dat ze het veld moeten breed houden als we in balbezit zijn. De twee jongens in kwestie namen dat dus echt letterlijk op. Zelfs wanneer we aan het opbouwen waren en tot een voorzet kwamen, bleven beide spelers bijna steeds aan de zijlijn. De bedoeling is natuurlijk om in de opbouw van positie te veranderen en mee naar binnen te gaan zodat er ruimte vrijkomt voor spelers die komen opzetten en bovendien worden ze zo zelf ook aanspeelbaar. Het hele opzet verliep nogal krampachtig. Toen ik tijdens de rust vroeg waarom ze beiden zo ostentatief aan hun zijlijn bleven vastkleven was het antwoord dat ik hen gemaand had om het veld breed te houden. Er was dus duidelijk nog werk te verrichten. Ik probeerde het hen duidelijk te maken op het tactisch bord waarna we het opnieuw probeerden. Het ging weliswaar beter maar het was nog steeds onvoldoende. Het zelfde verhaal gold voor mijn linker- en rechter back. Ik vroeg hen om mee naar voor te gaan wat ze ook deden maar hun timing liet te wensen over. Wanneer bijvoorbeeld al twee of drie van onze jongens in de zone zijn, gingen ze er ook nog eens naartoe. Als antwoord op mijn vraag naar het waarom van die actie kreeg ik te horen: “maar trainer, je hebt gezegd dat ik mee naar voor moest”.  Ik heb dat inderdaad gezegd maar wel in de veronderstelling dat als ik bepaalde richtlijnen geef, dat ze die toepassen als de mogelijkheid zich voor doet.

Tijdens mijn wekelijks praatje met de hoofdtrainer kwamen we tot de conclusie dat de meeste jongens het ABC van het voetbal niet onder de knie hebben. Ze zien wel dingen gebeuren maar kunnen er niet gepast op reageren. In het begin verdacht ik er hen van moedwillig te zijn maar al gauw bleek dat het niet hun fout is. Ze missen het basisinzicht omdat ze daar tijdens hun jeugdopleiding onvoldoende aan gewerkt hebben. Het was meteen een goede les voor mij en mijn jeugdtrainers. Ons eerste doel is nu onze jongeren deze principes bij te brengen en wel zo snel mogelijk. Ze moeten leren meedenken, het spel leren lezen.

Na een training vroeg ik enkele spelers hoe ze bijvoorbeeld een Champions League wedstrijd bekijken, hoe ze dat beleven, als supporter of als voetballer. Ik vroeg hen of ze naar de speler kijken die op hun positie speelt, of ze hem bestuderen. Of ze zich afvragen waarom hij net naar die kant beweegt, waarom hij dit of dat doet. Ik kwam tot de conclusie dat het inderdaad voetballiefhebbers, supporters zijn. Ze stellen zich geen vragen bij de tactische zaken, integendeel hun interesse gaat uit naar goals, acties, splijtende passes…..

Het is een mooie uitdaging om onze spelers van het eerste elftal het ABC van het voetbal bij te brengen. De hoofdtrainer en ikzelf hebben deze week al enkele leuke oefeningen voorbereid. We gaan hen dat niet op een week tijd kunnen aanleren maar het doel is toch zeker om het gedurende het seizoen langzamerhand bij te brengen.

Als we dit kunnen bereiken en onze resultaten goed blijven dan durf ik te beweren dat we tijdens de zomerperiode onze ambitie in de positieve zin zullen mogen bijsturen.

David Brocken

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties