China wil WK 2026 organiseren

Anthony Van der Planken
| 4 reacties
China wil WK 2026 organiseren
Foto: © SC

Het WK in Zuid-Afrika heeft heel wat landen de ogen uit gestoken. Voor de WK's van 2018 en 2022 waren er al negen kandidaten, en nu heeft ook China zijn interesse laten blijken. De Chinezen zullen echter moeten wachten tot 2026.

China organiseerde twee jaar geleden met succes al de Olympische Spelen. Nu willen de Chinezen ook dat andere grote toernooi, het WK voetbal, verwelkomen. Omdat de selectieprocedure voor de WK's van 2018 en 2022 al een tijdje loopt, zal China wel tot 2026 moeten wachten.

De Chinese voetbalbond blijft echter niet bij de pakken zitten en wil nu al starten met de voorbereiding van de kandidatuur. "Nu we gezien hebben hoe goed Zuid-Afrika het deed, is er geen reden om nog te twijfelen aan een Chinese kandidatuur. We moeten er voor gaan", vertelt Wei Di, hoofd van de Chinese voetbalbond.

De kans is echter reëel dat de Chinezen nog een tijdje op hun honger zullen zitten. Voor 2022 zijn er maar liefst vier Aziatische kandidaten: Qatar, Japan, Australië en Zuid-Korea. Als één van die vier met het WK gaat lopen, zal China zijn kandidatuur moeten uistellen. De FIFA wil immers geen twee opeenvolgende toernooien op hetzelfde continent afwerken.

"Eerlijk gezegd hoop ik dat de Verenigde Staten het WK van 2022 mogen organiseren. Dan maken wij een goede kans op het toernooi van 2026", gaat Wei Di verder.

Organisatorisch lijkt China perfect in staat om het WK te ontvangen. Dat bewees het al met de Olympische Spelen in 2008. Sportief slaagt China er echter niet in om de kloof met de rest van de wereld te dichten. De Chinezen waren nog maar één keer op een WK vertegenwoordigd: in 2002 verloren ze al hun groepswedstrijden en werd het doelpuntenloos uitgeschakeld. Wei Di hoopt echter op beterschap. "2026 ligt nog zestien jaar van ons, er kan nog veel veranderen in die tijd."

China is trouwens niet het enige land dat zijn oog liet vallen op het WK van 2026. Ook Peru liet zijn interesse blijken. Het Zuid-Amerikaanse land wil het toernooi samen met Venezuela en Colombia organiseren.

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties