Wie is Anorthosis Famagusta, tegenstander van Cercle?

Nico Wieme
| 0 reacties
Wie is Anorthosis Famagusta, tegenstander van Cercle?

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Donderdag mag Cercle als eerste Brugse ploeg op de vernieuwde mat van het Jan Breydelstadion aantreden. In de derde voorronde van de Europa League neemt groen-zwart het op tegen Anorthosis Famagusta. Wij stellen u deze ploeg voor.

Cercle Brugge maakt zich op voor de volgende ronde in de Europa League. Tegenstander van dienst is Anorthosis Famagusta. De loting had bepaald dat de Bruggelingen hun heenmatch op Cyprus mochten spelen, maar aangezien Apoel Nicosia en Anorthosis hetzelfde stadion delen, geniet Apoel voorrang wegens zijn betere UEFA-coëfficiënt.

Anorthosis Famagusta werd in het verleden al drie keer aan een Belgische tegenstander gekoppeld. Nog nooit konden de Cyprioten zich plaatsen. Beerschot (1971), Lierse (1997) en Anderlecht (2000) hielden Anorthosis telkens uit de volgende ronde.

Stad

Cyprus is een verdeeld eiland op 70 km ten zuiden van Turkije. Sinds 1974 is het land verdeeld in twee staten: het noordelijke deel wordt door de Turken bezet, het zuidelijke gedeelte is de Republiek Cyprus waar de Griekse Cyprioten wonen. Het noordoosten van Famagusta bevindt zich in het Turkse deel van het eiland. De rest van de stad is een soort niemandsland waar sinds de Turkse bezetting geen inwoners meer leven.

Ploeg

Anorthosis Famagusta viert volgend jaar zijn 100-jarig bestaan. Sinds de Turkse bezetting van de stad speelt het zijn thuiswedstrijden in het Antonis Papadopoulos Stadion van Larnaca dat plaats biedt aan 9.319 toeschouwers. De blauw-witten kroonden zich dertien keer tot landskampioen. De laatste titel dateert van 2008. Tien keer mocht de club de beker in de lucht steken. Coach van Anorthosis is sinds mei van dit jaar de Argentijn Guillermo Angel Hoyos.

Europa

Anorthosis Famagusta speelt sinds midden van de jaren ’90 bijna ieder jaar Europees, al kan de ploeg niet echt veel adelbrieven voorleggen. De beste Europese prestaties leverden de Cyprioten in het seizoen 2008-2009 toen zij doordrongen tot de groepsfase van de Champions League. Anorthosis eindigde toen wel als laatste in groep B, maar behaalde toch nog zes punten: tweemaal een punt tegen Werder Bremen, 3-1-thuiswinst tegen Panathinaikos en een 3-3-gelijkspel in eigen huis tegen Inter.

Cypriotische eerste klasse

In Cyprus spelen de clubs, net als in België, na de reguliere competitie play-offs. De eerste vier maken onder elkaar uit wie kampioen wordt. Anorthosis strandde vorig seizoen na 26 speeldagen op de tweede plaats met vier punten minder dan Omonia Nikosia. In de einstrijd moest Anorthosis in extremis Apoel laten voorgaan, waardoor het pas op de derde plaats eindigde. Omonia kroonde zich tot kampioen. Het nieuwe seizoen begint in Cyprus pas op 28 augustus.

Morgen laten wij u op Voetbalkrant.com kennismaken met de belangrijkste spelers van Anorthosis Famagusta.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties