Vålerenga en Tromsø strijden om de 2de plaats

viki meeuwis

In Noorwegen werd de 22e speeldag in de hoogste klasse afgelopen weekend afgewerkt. Rosenborg is goed op weg om de landstitel binnen te halen.

Tussen Vålerenga en Tromsø wordt ondertussen een verbeten strijd uitgevochten voor de tweede en derde plaats. Onderaan moet Sandefjord zich al bij de degradatie neerleggen. Onderaan bevinden zich eveneens de twee ploegen die dit jaar naar eerste promoveerden; Hønefoss BK en Kongsvinger maar evengoed Molde en Brann die een uiterst zwak seizoen kennen.

Haugesund dat eveneens promoveerde  nadat het de titel in tweede klasse pakte, lijkt de overgang beter te verteren. Het wist zaterdag Tromsø op een 0-0 gelijkspel te houden.  De bezoekers waren het sterkst voor de rust maar na de rust wist Haugesund druk te zetten. Zo kreeg Thomas Sørum tot drie keer toe een goede kans op doel, de beste op twee minuten voor het einde maar de uiteindelijke stand bleef 0-0 waardoor de thuisploeg en Tromsø zich beiden met een puntje moesten tevreden stellen.

Aalesund ging met zware 1-3 cijfers thuis onderuit tegen Hønefoss dat tegen de degradatie vecht. De thuisploeg begon nochtans goed en tegen het spel in bracht Kenneth Di Vita Jensen de bezoekers op voorsprong. Op het half uur wist diezelfde Di Vita Jensen de bal te ontfutselen van Jonathan Parr  en kon de bal makkelijk in doel werken. Zeven minuten na de rust was het weer prijs. Madiou Konaté stond vrij voor doel en werd door middenvelder Daniel Arnefjord neergehaald. Dat leverde hem een rode kaart op waardoor Aalesund met tien man verder moest. Invaller Kamal Saaliti wist tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de 0-3 op het scorebord te zetten. Magnus Sylling Olsen mocht voor de thuisploeg de eerredder binnenwerken. Aalesund blijft op de zesde plaats hangen maar zal zich moeten beraden over de defensie indien het niet nog meer punten wil laten liggen.

Odd Grenland kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Kongsvinger. Odd Grenland zal het moeten stellen zonder Peter Kovacs die vorig jaar nog goed was voor zestien doelpunten bij Odd. Dit jaar was hij heel belangrijk in de strijd om het behoud in de Tippeligaen. Mede dankzij Kovacs kon Odd uit de degradatiezone klimmen.  De match tegen Kongsvinger was er echter een om snel te vergeten voor de ploeg uit Skien. De beste kans voor Odd in de eerste helft was voor Kovacs. Hij probeerde de bal in doel te koppen maar die ging net over. Op het half uur gingen Kovacs en keeper Dalen in duel net voor het doel, de bal ging echter buiten de lijnen en daar kwam de keeper goed weg want hij had geen grip op de situatie.

Kongsvinger kreeg na de rust goede kansen en het was moeilijk om te geloven dat geen enkele bal in doel ging. Carl-Erik Torp, Mame Niang en Bobbie Friberg da Cruz kwamen gevaarlijk dicht bij een goal. Het was vooral te danken aan keeper Andreas Lie dat Odd nog een punt op zak kon steken. Bij Odd kwamen de gevaarlijkste acties van Peter Kovacs die Bentley bediende maar de bal werd telkens door de verdediging ontzet.  Kongsvinger schiet met dit ene puntje niks op en het lijkt maar de vraag of Odd zich zonder Kovacs zal weten te handhaven in eerste klasse.

Molde zit ondertussen mee in de degradatiestrijd verwikkelt. Zondag verloor het op eigen veld met 0-1 van Vålerenga.  De partij begon al dramatisch voor de thuisploeg. In de vierde minuut wist Luton Shelton de bal naar Morten Berre te spelen. Die schoot de bal richting doel die door Marcus Andreasson in eigen doel werd gewerkt. VIF stuurde de match maar een kwartier voor het einde van de eerste helft kwam Molde terug opzetten. Pape Paté Diouf kreeg enkele goede kansen via een kopbal en iets later een pracht van een kans maar de bal ging over het doel heen.  Het zat Diouf niet mee en net voor de rust liep hij tegen een gele kaart aan. Dat zinde hem duidelijk niet en ging verhaal halen bij scheidsrechter Per Ivar Staberg.  De dreigende lichaamstaal leverde hem uiteindelijk een tweede gele en dus een rode kaart op.

Sandefjordverloor in eigen huis van Strømsgodset dat aan een goede reeks bezig is. Godset won met 0-3 en staat nu op de vierde plaats. Voor de rust kon Krister Aunan scoren na een mooie combinatie tussen Storflor en Morrison. Na de rust bleef Godset de overhand houden en vielen er nog twee doelpunten via Fredrik Lund Nordkvelle en in de slotfase via Ola Kamara.

Rosenborg moest uit bij Start spelen. In de 22e minuut kwam RBK op achterstand na een goal van Christian Bolanos. Op het half uur kon Rade Prica tegenprikken. In het begin van de tweede helft kon Espen Hoff de thuisploeg terug op voorsprong brengen. Het antwoord van RBK liet niet lang op zich wachten en een goede pass van Trond Olsen zorgde ervoor dat Markus Henriksen de bal in doel kon werken wat Rosenborg terug op gelijke hoogte bracht. Rade Prica maakte uiteindelijk de klus af en zette de eindstand vast op 2-3 in het voordeel van RBK dat met 52 punten comfortabel aan de leiding blijft.

De partij tussen Brann en Viking eindigde vanavond op een 3-3 gelijkspel. De partij was nog maar net begonnen toen het eerste doelpunt viel. Keeper Håkon Opdal moest de bal afweren wat Tommy Høiland de kans gaf om de bal in de rebound alsnog  in doel te werken. Iets later kon André Nielsen de voorsprong nog vergroten voor Viking. Pas op het half uur slaagde Eirik Bakke erin om tegen te prikken. Kort na de pauze kon Petter Vaagan Moen Brann op gelijke hoogte brengen. Lang duurde dat niet want Erik Nevland stuurde de bal het doel in na een pass van Vidar Nisja. In de slotfase kon Erik Mjelde echter de gelijkmaker scoren en zo moesten Brann en Viking zich tevreden stellen met een puntje. Een slechte zaak voor Brann dat nu op de twaalfde plaats staat met 24 punten.

Foto 1: Peter Kovacs (Scanpix)

Foto 2: Pape Paté Diouf en ref Per Ivar Staberg