Regering wil Euro 2020 of WK -20 in België

Regering wil Euro 2020 of WK -20 in België
Foto: © SC

Na de mislukte kandidatuur voor het WK van 2018 wil de Belgische regering een ander groot voetbaltoernooi naar ons land halen. Premier Yves Leterme gaf het bidcomité de opdracht een nieuwe kandidatuur te onderzoeken.

Een nieuwe WK-kandidatuur lijkt onmogelijk. Het WK van 2022 werd toegewezen naar Qatar, dat van 2026 gaat naar alle waarschijnlijkheid naar Noord-Amerika. Het is immers al van 1994 geleden dat het grootste voetbaltoernooi dat continent bezocht. In 2030 lijkt de eer dan weer weggelegd voor Afrika, zodat het waarschijnlijk tot 2034 wachten is voor België en Nederland zich weer kandidaat kunnen stellen.

Een EK lijkt dan ook een realistischere optie. Eerste mogelijkheid is Euro 2020. Dat toernooi zou over drie jaar toegewezen moeten worden. België en Nederland organiseerden het toernooi echter al in 2000, en dat zou wel eens in het nadeel van de Lage Landen kunnen spelen.

Bovendien vindt het EK 2016 al in buurland Frankrijk plaats. De kans is dan ook groot dat het toernooi van 2020 opnieuw naar Oost-Europa zal verhuizen. De duo's Bulgarije-Roemenië en Tsjechië-Slovakije tonen alvast interesse. Ook Ierland overweegt een kandidatuur met Schotland en Wales.

De grote favoriet lijkt echter Turkije, als dat land zich kandidaat stelt tenminste. De Turken grepen maar net naast het toernooi van 2016 en zouden in 2020 wel eens beloond kunnen worden voor hun jarenlange vruchteloze pogingen om het toernooi binnen te halen.

Naast Euro 2020 lijkt het WK voor -20-jarigen ook een optie. Dat toernooi wordt elke twee jaar afgewerkt. Nederland organiseerde het jongeren-WK al in 2005. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties