Transferbeleid Antwerp sinds 1993: 81 nieuwkomers speelden nog geen tien wedstrijden

Steurbaut Kersten
| 49 reacties
Transferbeleid Antwerp sinds 1993: 81 nieuwkomers speelden nog geen tien wedstrijden
Foto: © SC

Tweedeklasser Antwerp kreeg in januari een transferverbod. De vraag is of het zonder dat verbod zoveel beter zou geweest zijn voor de jongens op de Bosuil. Uit onderzoek blijkt dat de voorbije 17 jaar 81 nieuwkomers minder dan tien wedstrijden.

De supporters van Antwerp zijn misnoegd over de teloorgang van de trotse bezitter van Stamnummer 1.  Dat voorzitter Eddy Wauters zijn mandaat nog eens met drie jaar verlengde was voor de rood-witte fans de druppel die de emmer nog eens deed overlopen.

Op basis van een uitgebreide database (www.rafcmuseum.be) werd het transferbeleid van de voorbije zeventien jaar doorgelicht. En dat leverde enkele hallucinante resultaten op. Zo totaliseerde Antwerp een totaal van 570 A-kern-spelers, goed voor een gemiddelde van 33,53 per seizoen. En dat voor een club die negen jaar zijn wagonnetje in tweede klasse parkeerde.

Maar het kan nog schrijnender. Antwerp trok in die periode maar liefst 245 nieuwe spelers aan, omgerekend 14,41 per seizoen. Bart De Roover is ondertussen al de negentiende trainer op de Bosuil.

Een brede kern kan meer wisselmogelijkheden bieden, maar opvallend is dat Antwerp promoveerde in het jaar dat de A-ploeg het minste aantal leden telde. De degradatie volgde telkens na een seizoen met een zeer brede kern: 39 stuks in 1997-1998 en 42 in 2003-2004.

Op zeventien jaar tijd slaagden 28 nieuwkomers er niet in om minstens één wedstrijd in actie te komen. Maar liefst 81 nieuwe spelers kwamen niet verder dan tien partijen voor Antwerp. Dat is goed voor 33 procent van de transfers.

“Het bestuur zal zich betreffende deze hallucinante cijfers ongetwijfeld verschuilen achter het gebrek aan financiële armslag”, laat onderzoeker weten. “Nu is het bestuur uiteraard ook 110% verantwoordelijk voor die verschrikkelijk slechte financiële situatie. Rekening houdend met de beperkte financiële middelen zou je toch mogen verwachten dat het weinige geld wijselijk besteed wordt.”

“Eddy Wauters gaat er prat op dat het bestuur de spelerskern vormt. Een trainer is immers slechts een passant, dat zijn de woorden van onze voorzitter. Wel Eddy, de rest van het bestuur en al diegenen die nog loyaal zijn aan dit bestuur: het transferbeleid is rampzalig en is dat al 17 jaar lang.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties