Interview Martens: "Terecht dat ik nu uit de boot val"

Steurbaut Kersten
| 1 reacties
Martens: "Terecht dat ik nu uit de boot val"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De rood-witte sjaals gaan in het AFAS-stadion van AZ de hoogte in. De club uit Alkmaar heeft zich in de 92ste minuut verzekerd van de volle buit tegen titelverdediger FC Twente. Onze landgenoot Maarten Martens juicht mee. Vanuit de tribune.

Kersten Steurbaut vanuit Alkmaar

Een blessure aan de rechterenkel houdt de 26-jarige middenvelder een tijdje aan de kant. “Het doet pijn om er niet bij te zijn op zo’n moment”, zucht Martens. De 9-voudige Rode Duivel liep de blessure op in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft en kreeg in de thuiswedstrijd tegen PSV (0-4) ook nog een trap op de enkel te verwerken.

“Ik wil nu geen risico’s nemen”, gaat Martens verder. “ Voor de winterstop sukkelde ik al drie, vier maanden lang met een gelijkaardige blessure aan de linkerenkel. Iedere week moest ik met pijnstillers spelen. Na de wedstrijd moest ik telkens een dag rust nemen. Uiteindelijk moest ik vier weken aan de kant blijven. Door beter te rusten, wil ik nu vermijden dat het met deze blessure dezelfde weg opgaat.”

Het is een beetje typerend voor het seizoen van Martens. De ups en downs wisselen elkaar af. “Ik was nochtans terug naar mijn betere vorm aan het toegroeien”, aldus Martens. “Ik was tevreden over hoe ik uit de winterstop was gekomen. Dat zag je ook op het veld. En toen kwam die wedstrijd tegen PSV.”

Je statistieken zijn dit seizoen echter niet denderend.
“Drie doelpunten en vier assists, daar kan je niet echt tevreden over zijn. Over een goed seizoen kan ik dus zeker niet spreken. Ik moet er eerst voor zorgen dat ik terug in het goede ritme kom en een tijdje kan spelen.  Dan zit je terug in een flow. Als je door die enkel de laatste vijftien minuten er helemaal doorzit, dan is het moeilijk om in het juiste ritme te raken.”

“Het is dan ook logisch dat ik in België een beetje uit beeld ben geraakt. De club is iets minder interessant geworden en heeft na de landstitel een stapje terug moeten zetten. En in de UEFA Cup zaten we wel in een heel vreemde poule (Sheriff Tiraspol, BATE Borisov en Dinamo Kiev).”

Heb je er geen spijt van dat je die landstitel niet verzilverd hebt met een transfer naar een grotere club?
“Dat heeft toch even gespeeld. CSKA Moskou toonde interesse, maar de club heeft er alles aan gedaan om mij in Alkmaar te houden. Demy De Zeeuw was net naar Ajax vertrokken en de club was duidelijk: ‘Jij mag niet weg’.”

“Ik stond open voor een verhuis naar Rusland, maar ik ben nooit teleurgesteld om die gemiste transfer. CSKA Moskou is nu niet de club om oorlog over te maken, zoals Joao Carlos bij Racing Genk. En bovendien speelden we met AZ op dat moment wel Champions League. Dat was toch een hele mooie belevenis.”

Je kreeg in plaats van een transfer wel een contractverlenging tot 2014.
“Een contract waarmee ik mijn toekomst kon veilig stellen. Even later ging het bedrijf van de voorzitter (Dirk Scheringa, nvdr.) failliet. Ik ben blij dat ik net daarvoor nog mijn handtekening onder zo’n goed contract kon zetten. Anders was dat niet gelukt.”

Speelt een transfer nog in je achterhoofd?
“Iedereen is soms toe aan een stap hogerop en ik wil die kans ook wagen. Maar je moet ook realistisch zijn. Dromen heeft geen zin. Ik heb nog niet mijn beste niveau bereikt en lig hier nog een aantal jaren onder contract Voor andere ploegen zal het niet makkelijk zijn om mij hier weg te kopen. Maar  het is eerst aan mij om terug fitter te worden.”

Spreek je daar soms over met Moussa Dembélé, die het nu goed doet bij Fulham?
“We bellen elkaar af en toe, maar hij zat hier wel in een andere situatie. Hij had hier niet meer bijgetekend en kon makkelijk vertrekken. In Engeland heeft hij het prima naar zijn zin. Ondanks zijn blessures heeft hij toch al wel laten zien. Zelf zie ik een transfer naar Engeland niet meteen zitten. Voor alle andere competities sta ik wel open.”

Maarten Martens speelde bijna exact een jaar geleden, op 3 maart 2010, zijn laatste interland bij de Rode Duivels. Maar als het aan de ex-speler van Anderlecht ligt, is dat hoofdstuk verre van afgesloten.

“De bondscoach heeft af en toe nog wel contact met mij opgenomen, maar het is terecht dat ik het voorbije jaar niet werd opgeroepen”, beseft Martens. “Ik moet eerst een lange periode op een hoger niveau spelen om terug aanspraak te maken op een selectie.”

De concurrentie op je positie is ook heel groot.
“Ik ben een centrale middenvelder, maar door omstandigheden heb ik daar dit seizoen nog maar één keer gespeeld. De andere wedstrijden werd ik uitgespeeld op de linkse flank. Jongens als Nacer Chadli en Dries Mertens zijn echte linksbuitens en zijn dan natuurlijk in het voordeel. Het is voor mij toch een vervelende situatie. Hoe kunnen ze me scouten op de tien als ik er nooit speel?”

Merk je in Nederland nu een andere benadering ten opzichte van de Rode Duivels?
“Ze waren er altijd al van overtuigd dat wij goede spelers hadden, maar ze vinden het vreemd dat we geen resultaten boeken. Al zien we daar toch een beetje verandering in. Hopelijk zet zich dat de komende maanden door. Is het niet voor dit tornooi, dan wel voor het volgend. Om voor het WK 2014 een goede loting te krijgen, moeten we zoveel mogelijk wedstrijden winnen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties