31 matchen in 31 dagen: Voetbal leeft niet zo in Zwitserland

Michiel Derwael
| 2 reacties
31 matchen in 31 dagen: Voetbal leeft niet zo in Zwitserland
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Is er een overaanbod aan voetbal tegenwoordig? Als je het aan Thomas Rensen vraagt zeker niet. De 29- jarige Nederlander uit Hilversum is aan een huzarenstukje begonnen: 31 wedstrijden in 31 dagen. En dat in achttien verschillende landen. U leest hier dagelijks zijn avonturen.

FC Zurich kan nog kampioen worden. Sterker nog, als het wint van Neuchatel Xamax staat de ploeg maar een punt achter de leider, FC Basel. Alles om voor te spelen dus, deze donderdagavond. Het is mooi weer in Zwitserland, ideaal om te voetballen of in het stadion voetbal te kijken. Dat vind ik samen met nog 8000 fans.

De Zwitserse competitie leeft hier niet echt. Slechts 8000 mensen bij zo’n belangrijke wedstrijd. Een groot verschil met bijvoorbeeld de laatste wedstrijden in België en Nederland, waar 20.000 of meer bij (sub)toppers normaler is. Met 8000 man sta je in Nederland volgens mij op een één-na-laatste plaats in de Eredivisie wat betreft toeschouwers.

Sam, een echte Zuricher legt het me uit: ‘We speelden afgelopen maandag al voor de beker tegen Xamax. Bovendien is het een doordeweekse avond. Normaal zitten er hier 12.000 mensen.’ Ik merk op dat dat iets meer is dan de nummer laatst in Nederland. Hij haalt zijn schouders op. ‘Het vervelende is dat er in dit stadion 24.000 mensen kunnen.’

Toch brengt de Sudkurve sfeer in het stadion, waar ik ook sta. Het continue gezang is soms herkenbaar en soms onverstaanbaar. Dat Zwitsers-Duits is een raar taaltje... Zurich wint met 3-0 en kan nog steeds kampioen worden. De volgende thuiswedstrijd is tegen Basel, de strijd om de titel ontbrand dan. Hopelijk zit het stadion dan wel vol.

Na afloop loopt er iemand van de harde kern van Zurich langs. Hij heeft zeker 100 plastic bekers bij zich, die een grote slurf vormen ver boven zijn hoofd. De supporters willen dat de tribune achter het doel een echte staantribune wordt, dus zonder stoeltjes. De stad vindt dit best, als de Sudkurve de helft meebetaalt. En dus is het sparen. Op iedere beker zit 2 Frank statiegeld. Supporters kunnen de bekers doneren in tonnen of gewoon op de tribune achter laten. Dat is dus nu gebeurd. De harde kern heeft weer 200 Frank erbij. Doel is ruim 100.000. Nog even te gaan dus…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties