Debat in Nederland over verplichte keepershelm

Debat in Nederland over verplichte keepershelm
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Moeten keepers in de toekomst verplicht een helm dragen tijdens de wedstrijd? Enkele voorstanders van het idee zijn daarover een publiek debat gestart in Nederland.

De discussie is op gang gekomen nadat er afgelopen weekend twee incidenten gebeurden met doelmannen. Przemyslaw Tyton, de Poolse doelman van PSV, liep een hersenschudding op na een botsing met zijn ploegmakker Timothy Derijck. Hetzelfde lot was Maarten Stekelenburg (AS Roma) beschoren na een botsing met Lucio.

"Er moet een discussie komen over het dragen van een helm", vindt Khalid Sinouh, derde doelman bij PSV. "Voetbal is de jongste jaren veel sneller geworden en keepers zijn kwetsbaarder. Hoofdletsels komen steeds vaker voor. Er moet iets gebeuren."

Oud-doelman Hans Van Breukelen treedt Sinouh bij. "Ga eens aan Petr Cech vragen of een helm zin heeft. Voetbal is een machosport en zo'n helm past niet bij het imago. Maar Tyton heeft een vrouw en een kind. Daar moet je ook aan denken."

Mathijssen geen voorstander

Jacky Mathijssen, ook ex-doelman, liep in 1997 een schedelversplintering op na een botsing. Er werd zelfs even voor zijn leven gevreesd. Toch is hij geen voorstander van een verplichte helm. "Elke doelman die op het veld stapt, kent de risico's van het vak. En die zijn niet van die aard dat je mensen hun vrijheid kan afnemen."

"Een veldspeler loopt evenveel risico om zijn been te breken", meent Mathijssen. "Wat ik belangrijker vind, is dat scheidsrechters de doelman genoeg beschermen. Op dat vlak ben ik heel tevreden met de evolutie van de laatste jaren."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties