Analyse Degradatiekandidaten onder de loep!

Tomas Taecke
| 22 reacties
Degradatiekandidaten onder de loep!
Foto: © SC

Halfweg de competitie maken de zestien eersteklasseclubs de balans van de heenronde op. De kaarten worden herschikt en de ambities hier en daar bijgesteld. Onze redactie nam de huishouding van de ploegen waar het degradatiespook opduikt onder de loep.

Wie herinnert zich nog wat hij op vrijdagavond 29 juli aan het doen was? Het feit dat promovendus OHL die avond Anderlecht te grazen nam doet misschien een belletje rinkelen. De openingsspeeldag ligt nog relatief vers in het geheugen of de terugronde dient zich al aan. Even snel zullen de bedreigde clubs over enkele maanden geconfronteerd worden met wedstrijden op leven en dood, die beslissen over deelname aan Play-off 3 met mogelijke degradatie als gevolg.

Terwijl we andere jaren één gedoodverfde degradatiekandidaat kunnen aanwijzen, lijken heel wat laagvliegers dit seizoen in aanmerking te komen. Het ziet ernaar uit dat het gevecht om de afdaling te vermijden deze jaargang spannender dan ooit zal worden. We nemen de voornaamste kanshebbers voor u onder de loep.

Oud-Heverlee Leuven - 12de plaats - 14 punten

OHL verraste vriend en vijand op speeldag 1 door Anderlecht in eigen huis te verslaan. Vooral in dat eigen huis verzamelde OHL zijn punten. Elf streepjes tegenover drie buitenshuis: een niet bepaald oververdiende zege op bezoek bij Lokeren na een dubieuze goal van Chuka. Na diezelfde wedstrijd was Ronny Van Geneugden een gelukkig man. "We haalden 6 op 15 tegen vijf PO1-kandidaten", gaf de Limburger aan op de persconferentie op Daknam. De week erop won OHL nog thuis van Bergen en toen ging het gestaag bergaf. De drie op vijftien de laatste weken is tekenend.

OHL begon op enthousiasme sterk aan de competitie, maar voetbalde bij momenten beneden alle peil. De Leuvenaars hebben bovendien niet het geld in kas om zich in de winterstop te versterken. Wat wel in het voordeel van de promovendus spreekt zijn de laatste twee thuismatchen van het seizoen, wanneer Lierse en STVV over de vloer komen. Nadelig is dan weer de ervaring die deze doorwinterde degradatiekandidaten op dat vlak hebben terwijl dit voor OHL een nieuw gegeven is.

Zulte Waregem - 13de plaats - 13 punten

De verrassing in negatieve zin dit seizoen is Zulte Waregem. Omgekeerd evenredig zijn de resultaten van de West-Vlamingen met de ambities die voor het seizoen de wereld ingestuurd werden. Zulte Waregem mag moed putten uit het feit dat het moeilijk slechter kan, gezien de kwaliteit die toch aanwezig is in de spelerskern. Ook zijn de nodige middelen voor handen om in de winterstop wat versterkingen binnen te halen. Een sterke spits mag zich altijd aanmelden aan de Gaverbeek: Essevee scoorde enkel tegen Anderlecht en Genk meer dan één goal. Bovendien incasseerde de fusieploeg gemiddeld minder dan 1,5 doelpunten per wedstrijd. Het enige dat de Waregemnaars eventueel nog ten val kan brengen zijn de verplaatsingen naar concurrenten Lierse, OHL en STVV in de terugronde.

Lierse SK - 14de plaats - 12 punten

Pas een half jaar geleden hield Trond Sollied de Lierenaars uit PO3 en kon SK zich opmaken voor een nieuw seizoen in de hoogste afdeling. Zo gesmeerd blijkt dit nieuwe seizoen niet te lopen en opnieuw mag geel-zwart zich opmaken voor een harde en lange competitie. In de eerste negen wedstrijden behaalde Lierse zes gelijke spelen. Op zich niet zo heel slecht, ware het niet dat de Antwerpenaren slechts viermaal scoorden.

De zege op Zulte Waregem deed het tij deels keren, toch zal Lierse dit seizoen weinig of niet op zijn lauweren kunnen rusten. De Pallieters pakken voor nieuwjaar best nog wat punten, want de laatste vier uitwedstrijden zijn tegen concurrenten Westerlo, OHL, STVV en het moeilijk te ontwrichten Club Brugge. Het enthousiasme van de geel-zwarte entourage kan in het voordeel van de Lierenaars spelen wanneer het over enkele maanden echt in grote nood verkeert.

STVV - 15de plaats - 10 punten

Met acht punten uit de laatste vijf wedstrijden heeft STVV een heuse remonte ingezet. Franky Van der Elst kende weinig geluk in de beginfase van de competitie, maar lijkt de neuzen nu wel in de juiste richting te hebben gekregen. Zorgwekkend is wel het aantal tegendoelpunten dat de Truienaars incasseerden. Het feit dat goaltjesdief Reza langs alle kanten aan de mouw getrokken wordt, spreekt ook niet in het voordeel van de rode lantaarn. Echt veel geld voor winterversterkingen is er in Haspengouw ook niet meteen in kas.

Westerlo - 16de plaats - 10 punten

Tot voor kort kwam de enige druk in Westel uit de tapkraan, dit seizoen ligt dat iets anders. De rustige Kempen worden in hun greep gehouden door het degradatiespook, dat na een handvol seizoenen voor het eerst opduikt in het Kuipje. Bart Goor kan de Kempenaars vooral naast en hopelijk ook op het veld van de nodige ervaring en wilskracht voorzien, maar net dan valt huurling Arbitman weg, die eerstdaags onder het mes moet. Ook de creatieve Stijn De Smet sukkelt van de ene in de andere blessure. Het immer op veilig spelende Westerlo zal ook niet meteen veel geld uitgeven in de winterstop en zijn beleidsvoering in ere houden.


Voorlopig is het koffiedik kijken en durven we niet al te veel conclusies trekken. Zulte Waregem lijkt over de beste papieren te beschikken om de degradatie te ontlopen, de andere clubs liggen ongeveer in balans. Westerlo en OHL beschikken over iets meer kwaliteit, terwijl Lierse en STVV meer op hun degradatiestrijd-ervaring en enthousiaste achterban kunnen rekenen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties