Zambia viert feest; Ghana uit de Afrika Cup

Thomas De Block
| 10 reacties

De Afrika Cup kent een eerste finalist. Zambia won in de halve finale van Ghana met 1-0. Voor het eerst sinds 1994 bereikt het land nog eens de finale.

Na acht minuten had het er echter helemaal anders kunnen uitzien. Ghana kreeg een strafschop nadat Nkausu en Asamoah met elkaar in botsing kwamen. Asamoah Gyan zette zich achter de bal, maar de strafschop werd gered door Zambia-doelman Mweene.

Beide ploegen kregen in het verloop van de eerste helft nog kansen om te scoren maar bij de rust stond het nog 0-0. In de tweede helft bleef Ghana het spel controleren, maar het slaagde er niet in om een doelpunt te forceren.

Dat zou de Ghanezen uiteindelijk zuur opbreken. Twaalf minuten voor tijd opende Emmanuel Mayuka de score voor Zambia. Daarna ging het van kwaad naar erger voor Ghana. Het verloor Derek Boateng met een tweede gele kaart en slaagde er niet meer in om het tij te keren.

Het bleef dus bij 1-0, waardoor Zambia al zeker is van een finaleplaats. Tegenstander in die finale wordt de winnaar van het duel tussen Ivoorkust en Mali, later op de avond.