Het volgende ballonnetje dat gaat ontploffen: het Portugese voetbal

Andrea Doino
| 29 reacties
Het volgende ballonnetje dat gaat ontploffen: het Portugese voetbal
Foto: © SC

Zowat tachtig Portugese clubs, waaronder Benfica, Porto, Braga en Sporting Lissabon, moeten zo'n 33 miljoen euro aan de Portugese fiscus. Dat heeft de voorzitter van de Portugese voetbalbond (FPF), Fernanco Gomes, gezegd in een gesprek met de krant Diario Economico.

“Indien de volgende weken geen oplossing wordt gevonden, zullen tientallen clubs hun activiteiten moeten staken”, aldus Gomes.  Het overheidsprogramma Revitalizar is een oplossing volgen de voorzitter van de FPF. Het is een programma dat bedrijven toestaat de afbetaling van belastingschulden over 12,5 jaar te spreiden om faillissementen te vermijden.

Gomes laat opmerken dat zo’n toetreding - voor dewelke de centrumrechtse regering haar toestemming moet geven - gerechtvaardigd is omdat ‘de voetbalwereld bijdraagt tot het dynamiseren van de economie.' Het gaat om achttien professionele voetbalteams en 59 amateurploegen.

Amper zes maanden geleden luidde ook de Spaanse sportkrant Sport.es al eens de noodklok over het landelijke voetbal:

“Achter (onze) prestigieuze successen, schuilt een verontrustende economische realiteit: vier duizend miljoen euro aan schulden, drie honderd spelers die niet meer worden betaald en die nog 45 miljoen euro van hun clubs te goed hebben, een schuld van zeven honderd miljoen euro aan de sociale zekerheid en 22 clubs die hun betalingen aan de schuldeisers hebben gestaakt."

"Hoe dat komt? Omdat het Spaanse voetbal verzeild is geraakt in een situatie waarin enkel spelers en tussenpersonen geld verdienen. De clubs zijn naamloze vennootschappen die net als elke andere burger hun verantwoordelijkheden moeten opnemen. Indien dat niet snel gebeurt wordt het  voetbal het volgende Spaanse kaartenhuis dat in elkaar stuikt dat in elkaar stuikt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Primeira Liga

Nieuwste reacties