Interview Raoul Lambert: "Cercle-Club is geen derby meer"

Tomas Taecke
| 22 reacties
Raoul Lambert: "Cercle-Club is geen derby meer"
Foto: © SC

In de aanloop van het stadsduel tussen Club en Cercle Brugge zocht onze redactie Raoul 'Lotte' Lambert op. De beste spits ooit van blauw-zwart maakte deel uit van de gouden generatie in de jaren '70. "Lotte" speelde 458 wedstrijden voor Club, waarin hij 270 doelpunten heeft aangetekend.

Door Glenn Schrader en Tomas Taecke

Vijf keer kampioen, drie maal bekerwinnaar en een Europese finale tegen Liverpool in 1976. Twee jaar later miste 'Lotte' de Europacup 1-finale op Wembley wegens blessure. Tot op vandaag is de Bruggeling misschien het best geplaatst om te oordelen over een nieuwe nakende stadsderby, die vandaag volgens Lambert nog maar weinig weg heeft van de traditionele stadsderby's van voor de eeuwwisseling.

Lotte, ben je zondagmiddag in het Jan Breydelstadion aanwezig?

"Helaas kan ik er zondag niet bij zijn. Indien de aftrap later op de dag zou gegeven worden, was ik wel van de partij. Vroeger was dat nochtans zo, nu heb ik daardoor al afgesproken. Ik zal de wedstrijd wel op tv volgen, dit soort wedstrijden mis ik niet graag".

Kan je je nog veel Brugse derby's voor de geest halen?

"Enkele zijn mij nog heel goed bijgebleven. Wat mij vooral opvalt is dat het tegenwoordig eigenlijk geen echte derby meer is. Vroeger had je veel spelers uit Brugge en omstreken. Nu komen er heel veel 'vreemde eenden' aan de aftrap, wat het derbygevoel toch een beetje wegneemt. Het is meer een internationale wedstrijd geworden".

Jouw Club Brugge is doorgaans favoriet in de burenstrijd, is dat zondag ook het geval?

"Cercle is dit seizoen wel fantastisch bezig. Als ze Europees voetbal willen afdwingen, moeten ze nog wat punten sprokkelen. Ze zullen in ieder geval wel goed voor de dag komen. Het is moeilijk om uit te maken wie er aan het langste eind zal trekken. Toch denk ik dat de beste zal winnen (lacht)", waarmee Lambert zijn grote liefde bedoelt.

Herken je jouw Club Brugge nog wel een beetje vandaag?

"Club is allesbehalve slecht dit seizoen, het gaat in ieder geval opnieuw stukken beter. Om vooruitgang te boeken moet je ook investeren. Niet alleen in geld maar ook in tijd. Nieuwe jongens hebben wat tijd nodig gehad, maar lijken nu onder Daum wel naar hun beste vorm te groeien".

Is het dan zoveel beter onder Daum dan onder voorganger Koster?

"Daum maakt vooral tactisch het verschil. Onder Koster ging de ploeg vaak achteloos aanvallen waarbij de defensieve taken verwaarloosd werden. Nu wordt er meer op het resultaat gelet en is het prachtige voetbal ondergeschikt. De Duitse coach rekent op enkele kansen en weet dat er sowieso wel eentje binnenvalt".

Er is tegenwoordig heel wat te doen over de grasmat op 'Olympia'…

"Zoals ik al zei moet je investeren om vooruit te gaan. Het stadion is één van die zaken. Als Club Brugge Champions League speelt kan je misschien wel 40.000 toeschouwers op de been brengen, in die zin is een nieuw stadion heel belangrijk. Cercle wil de verhuis niet maken omdat zij in het beste geval 15 à 20.000 toeschouwers samenbrengen. Dat kan ik ook wel begrijpen eigenlijk…"

Hoe ver komt Club Brugge nog na de derby dit seizoen?

"Club kan op zich wel een gooi doen naar de titel. De resultaten worden telkens beter. Alles begint met de derby aanstaande zondag. Als ze die partij kunnen winnen en gespaard blijven van ongelukken (Lambert verwijst naar de blessure van Stenman, red.) kan het wel. Met de terugkeer van Odjidja krijgt de ploeg ook opnieuw een kwaliteitsinjectie.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties