Interview Van Tornhout: "Kilmarnock is het Westerlo van Schotland"

Tomas Taecke
| 1 reacties
Van Tornhout: "Kilmarnock is het Westerlo van Schotland"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dieter Van Tornhout schreef zondag geschiedenis door in de slotfase van de Schotse League Cup finale het winnende doelpunt aan te tekenen. "Een onbeschrijflijk gevoel", vertelt de Oost-Vlaming aan onze redactie.

Onze redactie belde maandagmorgen naar Kilmarnock en had daar een heel goeie reden voor. Dieter Van Tornhout scoorde het winnende doelpunt in de League Cup finale tegen Celtic en bracht daarmee  zijn nieuwe club in vervoering. Hoewel de rijzige spits zich in Schotland helemaal in zijn sas voelt, is hij niet ongevoelig voor een terugkeer naar België.

Dieter, ik kan me voorstellen dat je met een goed gevoel bent opgestaan…

"Dat is het minste wat je kan zeggen. Het is moeilijk om mijn gevoelens onder woorden te brengen. Mijn doelpunt gaf mij een onbeschrijflijk gevoel. Voor mijzelf en voor de club was het echt een historische dag. Deze dag kan ik zeker tot één van de mooiste uit mijn carrière rekenen".

De vreugde werd wel deels getemperd door het overlijden van de vader van een ploegmakker (In de slotfase van de wedstrijd kreeg de 59-jarige vader van Liam Kelly een hartstilstand in de tribune).

"Zeker en vast. Het nieuws bereikte ons net nadat we de trofee in ontvangst hadden genomen. Wat er eigenlijk precies gebeurd is, weet ik niet, maar iedereen zat in de kleedkamer voor zich uit te staren en de sfeer was echt wel bedrukt. Liam was ondertussen vertrokken, maar het overlijden van zijn vader heeft de bekerwinst toch een beetje overschaduwd".

Voelt de Celtic-killer zich ondertussen een beetje thuis in Kilmarnock?

"Ik zit hier echt fantastisch goed. Kilmarnock is een heel familiale club, waar iedereen zich snel thuisvoelt. Het is een stabiele middenmoter, die eigenlijk nooit echt in de problemen komt. Alles gaat er redelijk gezapig aan toe. Ik kwam tot nu toe in zeven wedstrijden in actie, waarvan ik tweemaal aan de aftrap verscheen".

Kan je de club vergelijken met een Belgisch team uit de hoogste afdeling?

"Wel, dan moet ik spontaan aan Westerlo denken. In een normaal seizoen wel te verstaan, want dit jaar bakken ze er niet zo veel van. Er is quasi geen druk en onder gezonde omstandigheden wordt er goed gewerkt. Ik moet niet vertellen wat er dan met de club gebeurt als je de bekerfinale weet te winnen".

Na 3,5 seizoenen Roda JC verkaste je naar Cyprus. Gezien jouw huidige locatie ga je het avontuur blijkbaar niet uit de weg.

"Bij Roda JC scheurde ik destijds mijn kruisbanden in de bekerfinale. Hoewel ik nog één seizoen onder contract lag, meldde de club mij dat ik moest vertrekken. Cedomir Janevski heeft mij toen naar Cyprus gehaald, aan hem heb ik veel te danken. Ik heb daar twee prachtige seizoenen beleefd, totdat ik onlangs naar Kilmarnock verhuisd ben".

Je bent al een tijdje weg uit België, heb je nog geen heimwee naar het vaderland?

"Ik ben nu zeven jaar weg, dus ergens mis ik België en het Belgische voetbal wel een beetje. Ik volg het wel nog op de voet, onder andere via jullie website. Deze zomer waren er contacten met verschillende clubs, maar die waren niet echt concreet of zijn uiteindelijk afgesprongen. Welke clubs dat waren, bewaar ik liever voor mijzelf. De komende zomer zullen we zien wat er uit de bus komt. Anderzijds ben ik wel perfect gelukkig in Schotland en maak ik mij op dit moment weinig zorgen. Ik ben er niet zo mee bezig, we zien wel wat er zal gebeuren".

Van Tornhout genoot zijn opleiding bij Club Brugge, waar hij samen met Nicolas Lombaerts tot de grootste talenten van zijn lichting werd gerekend en ook veertien wedstrijden in het eerste elftal speelde. Na één seizoen Sparta Rotterdam verhuisde de spits naar Roda JC, dat hij in 2009 achter zich liet voor een avontuur in Cyprus.

Hier kan u het winnende doelpunt van Van Tornhout nog eens herbekijken. De beeldkwaliteit is niet optimaal, maar de emoties bij de 27-jarige spits spreken voor zich.



 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties