Van Holsbeeck: "Hebben vier op zes nodig"

Van Holsbeeck: "Hebben vier op zes nodig"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Volgens Herman Van Holsbeeck worden de twee matchen tegen Zenit Sint- Petersburg cruciaal voor het verdere Europese avontuur van Anderlecht. De manager denkt aan de derde plaats, hoopt op meer, maar vreest (onuitgesproken) voor de vierde.

Johan Walckiers in Zaventem

Herman Van Holsbeeck was het niet helemaal eens met zijn preses. Die had gezegd dat één op zes voldoende zou zijn om de derde plaats te pakken, mits winst tegen Milan thuis. Herman Van Holsbeeck rekent echter dat een vier op zes noodzakelijk zal zijn. “Binnen dit en vijftien dagen zullen we weten hoe ver we staan en waar we nog op mogen mikken”, aldus de manager van paars-wit. “Volgens mij gaan we wel een vier op zes nodig hebben om die derde plaats te pakken. Eén punt ginder en drie thuis.”

Coach John van den Brom had vooraf overwintering in de Champions League voorop gesteld, maar thuis tegen Malaga werd Anderlecht hardhandig met de neus op de feiten gedrukt. “In de Champions League probeer je natuurlijk altijd zo hoog mogelijk te mikken, maar Malaga was inderdaad een klap. Of we hoger mogen mikken dan de derde plaats zullen we weten na de matchen tegen Zenit.”

Dat het niet makkelijk zal worden is een understatement. Zenit draait nog niet op volle toeren, maar als je het spelerspotentieel bekijkt, kan je je niet van de indruk ontdoen dat die ploeg in de Jupiler League met de vingers in de neus kampioen speelt. “Op financieel niveau spreken we natuurlijk van een heel andere orde. Als Zenit 90 miljoen euro uitgeeft aan twee spelers spreken we zelfs van twee keer het budget van Anderlecht. De UEFA is bezig met de fair play-regels, maar er zullen altijd ploegen zijn die budgettair gewoon een klasse hoger zitten. Wij proberen nu op te bouwen door elk jaar Champions League te beogen en met ons opleidingscentrum waar toch al talenten als Praet en Bruno zijn uitgekomen.”

Wat Anderlecht moet doen, is duidelijk: de mentaliteit van tegen Milan weer uit de kast halen en er misschien zelfs nog een paar zetjes bijdoen. "We moeten als blok voor de dag komen. Het belangrijkste wordt om niks binnen te krijgen en van daaruit kunnen we verder bouwen", zei Van Holsbeeck nog. "We spelen tegen een elftal met meer klasse en individueel talent, daar moeten we eerlijk in zijn."

"Niet verschuilen achter afwezigheid van Mbokani"

Van Holsbeeck gaf afgelopen week via de site van Anderlecht elke dag antwoord op enkele vragen van de supporters. Eén van die vragen was of de Brusselaars zich nog gingen versterken in januari. “We speuren Europa af voor eventuele versterkingen, dat is waar. Elke transferperiode kijken we naar buitenkansjes uit. Een spits is daar misschien wel één van ja. Een vertrek van Mbokani? Iedereen wil natuurlijk een spits die het verschil kan maken.”

Dat diezelfde Mbokani er niet bijloopt is natuurlijk een serieuze domper, want Tom De Sutter heeft zich nog niet kunnen doorzetten zonder de Congolees aan zijn zijde. “Op ons niveau is Mbokani natuurlijk een heel belangrijke spelen. Maar daar mogen we ons niet achter verschuilen. We moeten het op een andere manier oplossen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties