"Stadionbudgetten vinden is werk van lange adem"
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 16 reacties
"Stadionbudgetten vinden is werk van lange adem"
Foto: © SC

De stadions in België zijn dringend aan vernieuwing toe. De KBVB heeft beloofd daar werk van te maken in samenwerking met de Pro League. Er werd dan ook een taakgroep opgericht met als doel een plan te maken dat in 2014 uitgevoerd kan worden.

Er is al veel gepalaverd over de nieuwe stadions, maar nu lijkt er eindelijk werk van gemaakt te worden. Steven Martens heeft een actieplan op papier gezet om tegen 2020 minstens vijf nieuwe voetbaltempels te laten verrijzen in België. Daarvoor werd een taakgroep opgericht die alle mogelijkheden moet onderzoeken. "Tegen 2013 moet er een plan klaarliggen om vijf nieuwe stadions te bouwen, waaronder één in Brussel waar de nationale ploeg kan spelen", aldus Filip Van Doorslaer, directeur marketing en events van de KBVB en tevens lid van de taakgroep.

De bouw van nieuwe stadions is al langer een heet hangijzer, maar stuitte tot nu toe altijd op praktische problemen qua locatie en financiëring. "Dat is iets waar onze taakgroep nu naar oplossingen voor gaat zoeken. Onze stadions zijn gewoon niet meer aangepast aan de moderne eisen qua kwaliteit, comfort en veiligheid", vervolg Van Doorslaer.

En ook Steven Martens onderstreept het probleem. "Deze zomer hebben we een doorlichting gehad van de UEFA en die was werkelijk vernietigend", vertelt de CEO van de Bond. "In deze omstandigheden zullen onze clubs geen Europees voetbal meer mogen spelen. We lopen mijlenver achter op de andere landen in Europa. De clubs hebben wel enkele structurele aanpassingen gedaan, maar dat is niet voldoende. Er moet iets gebeuren of onze clubs zullen moeten uitwijken naar andere stadions."

Samenwerking met Anderlecht

Het stokpaardje blijft wel een splinternieuwe voetbaltempel in Brussel. "In de Europese hoofdstad moet er een representatief stadion komen, dat is duidelijk", zegt Van Doorslaer. "Het moet een multifunctioneel complex worden waar ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden, van sociale eventen tot andere sportactiviteiten."

En ook een samenwerking met Anderlecht of andere Brusselse clubs is mogelijk. Bij paars-wit zijn ze immers ook nog altijd op zoek naar een nieuwe locatie voor een stadion. "We sluiten niets uit", bevestigt Van Doorslaer. "We moeten zoveel mogelijk bezetting van dat stadion krijgen. En Anderlecht is ook op zoek naar een stadion. Dat kan een win-win-situatie worden."

Dat 2020 als streefdatum vooropgesteld wordt, lijkt misschien verre toekomst, maar het is dan ook een werk dat heel wat voorbereiding zal vragen. "We gaan in de andere landen de mosterd halen, maar we moeten ook budgetten kunnen werven. We hebben contacten bij de Brusselse regering, maar het wordt een werk van lange adem", besluit Van Doorslaer.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties