Interview "België wordt het nieuwe Spanje"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 12 reacties
"België wordt het nieuwe Spanje"
Foto: © SC

Vrijdag 2 november komt Football Manager 2013 uit. Voetbalkrant.com kon Miles Jacobson, de maker van FM, in deze hectische periode strikken voor een interview. "De Rode Duivels worden het nieuwe Spanje."

Vandaag heeft Miles Jacobson het over het doorgedreven realisme in het spel én geeft hij een pronostiek voor de toekomst van de Rode Duivels. Vrijdag, op de dag dat het spel uitkomt, heeft hij het over de nieuwe spelmodus, Football Manager Classic.

Veel bezoekers van Voetbalkrant.com hebben nog nooit van Football Manager of enig ander spel gehoord. Het zijn wel echte voetballiefhebbers, kan je kort uitleggen waarom dit spel ook voor hen interessant is?

“Kort uitleggen doe ik nooit, ik stel steeds dezelfde vraag. Heb je ooit in je leven al eens in het stadion gezeten, roepend naar de trainer omwille van een slechte wissel of een tactiek die helemaal fout loopt? Heb je ooit al eens bij een transfer de bedenking gemaakt: die had ik nu nooit gehaald, we hadden beter die of die gekocht? Heb je ooit gedacht dat je het beter kon dan de coach? Wel, als je op één van die vragen positief kan antwoorden is Football Manager echt iets voor jou.”

Één van de grootste troeven van Football Manager is realisme. Elke competitie wordt zo accuraat mogelijk weergegeven. De Belgische competitie is speelbaar tot en met de derde klasse. Enkele seizoenen terug werd onze Belgische competitie een stuk ingewikkelder door de invoering van de playoffs. Sommige fans hebben nog steeds moeite met het systeem, we vroegen aan Jacobson of de aanpassing in het spel makkelijker verliep: “Zulke grote competitieveranderingen zijn steeds veel werk. We hebben het geluk dat alles wel ergens al eens is ingevoerd, of het nu over verschillende soorten playoffs gaat of over een degradatiesysteem over meerdere seizoenen.”

Hier komt nog een screenshot uit het spel

“Europese voetballiefhebbers hebben het geluk dat hun favoriete competities nooit zo ingewikkeld zullen worden als de Amerikaanse en Australische competities. Het lijkt daar wel een totaal andere sport. Als we die twee competities al realistisch kunnen nabootsen, kunnen we in principe alles aan. We proberen elke competitie exact na te maken als in het echt, als we dat niet zouden doen, zou het realisme verdwijnen. De speler zou niet meer kunnen geloven dat hij echt aan het hoofd van een club staat.”

Sterke Belgische generatie voorspeld door Football Manager

Om het spel zo realistisch mogelijk te maken hebben jullie ook een heel leger aan scouts in dienst, hoeveel zijn het er ondertussen?

“We hebben er bijna 1500 in dienst. Onze database is zo uitgebreid dat een club als Everton ze officieel gebruikt als een deel van hun scouting. We weten dat vele andere clubs onze database ook gebruiken, maar dat ze dat liever niet zeggen. Onze scouts zijn dan ook erg sterk, ze zitten er maar heel zelden naast. Er zitten meer dan 530.000 spelers en staf in het spel.”

“Neem nu de sterke jonge Belgische spelers. Mensen die Football Manager speelden kenden Eden Hazard reeds van toen hij 15-16 jaar oud was. Ze wisten toen al dat hij een echte ster ging worden, omdat hij in het spel uitgroeide tot één van de beste spelers ter wereld. Hazard was toen bij het grote publiek nog een nobele onbekende. Toen hij tekende bij Chelsea zeiden veel fans en journalisten dat ze wisten dat het een goede transfer was, omdat Hazard in Football Manager al jaren een sterke speler was.”

“Nu heb je al die Belgische spelers die in grote competities het mooie weer maken. Wel, vroeger kregen we steeds klachten dat de Belgische spelers te goed werden in het spel. Dat zo’n klein land onmogelijk zoveel talent kon hebben. Veel mensen geloofden niet dat naast Fellaini ook andere Belgen echt zouden doorbreken. Nu krijg ik vaak tweets in de aard van: ‘Ok, jullie hadden jaren geleden gelijk.’ Dat toont aan hoe goed onze scouts wel niet zijn.”

We stappen met deze laatste vraag even terug in de echte wereld. Waar geraakt België volgens u op het WK 2014?

“Ik geloof dat België het nieuwe Spanje kan worden. Jullie hebben echt bijna geen zwakke schakels, enkel de positie van rechtsback kan beter. In 2014 denk ik dat jullie de kwartfinale of halve finale halen. Ik denk dat jullie een grote kans maken om het EK van 2016 te winnen. Als Spanje geen waardige vervangers vindt voor Xavi en Iniesta zou het wel eens voor België kunnen zijn. Ik ga er zo meteen zelfs tien pond op verwedden.”

Omdat jullie goede lezers zijn geven we nog vijf spellen weg. Klik op de onderstaande link om het spel te winnen.

http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2012-10-25/win-je-exemplaar-van-fm-2013

Kan je niet wachten tot morgen om met je favoriete ploeg aan de slag te gaan? 

Koop het dan hier en je kan METEEN aan de slag met de bèta. De carrière die je in de bèta opbouwt kan je trouwens gewoon meenemen naar het volledige spel!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties