Interview Köteles: Proto deed wat men van mij verwachtte"

Robby Morren
Robby Morren
| 149 reacties
Köteles: Proto deed wat men van mij verwachtte"
Foto: © SC

Laszlo Köteles was in de wolken nadat hij de beslissende strafschop voorbij zijn Anderlecht-collega Silvio Proto had getrapt. Het was een enorme opluchting voor de doelman die de reputatie heeft een strafschoppenspecialist te zijn maar zaterdagavond geen enkele penalty kon stoppen.

Robby Morren in Genk

"Ik was zo nerveus bij die strafschoppenreeks. Iedereen zegt dat ik een penaltykiller ben dus ik voelde dat ik er één moest stoppen en dat lukte niet. Normaal gezien heb je als keeper minder stress en ligt de druk bij de speler die de bal moet binnentrappen maar dat was bij mij nu omgekeerd." Köteles stopte er geen enkele, Silvio Proto hield er liefst 3 tegen. "Proto deed het fantastisch. Hij deed wat men normaal van mij verwacht."

Köteles heeft een truukje om penalty's te pakken maar dat werkte aanvankelijk niet waardoor hij helemaal begon te twijfelen. "Ik koos telkens de verkeerde hoek, mijn truukje werkte niet en dus besloot ik na 4 strafschoppen gewoon een hoek te kiezen. Toen stelde ik vast dat mijn truukje wel weer klopte maar zat ik natuurlijk in de andere hoek. Ik raakte er helemaal verward door." Als je truuk niet meer werkt, kan je het toch evengoed verklappen, Laszlo? "Nee, dat ga ik zeker niet doen", lacht hij.

De Hongaar wist geen enkele strafschop te stoppen in de bloedstollende reeks maar toch had hij een bijzonder groot aandeel in de kwalificatie van Genk. Zo pakte hij in de heenwedstrijd wel een penalty, had hij een geweldige redding in huis op een kopbal van Gillet in de verlengingen en trapte hij zelf de beslissende strafschop binnen. 

"Ik ben God dankbaar dat ik op het einde nog een kans kreeg om het goed te maken. Toen ik zelf moest trappen, had ik vreemd genoeg geen last meer van zenuwen. Ik keek naar Proto om te zien welke hoek hij zou kiezen maar hij koos niet onmiddellijk. Gelukkig heb ik dan de juiste keuze gemaakt en ging de bal binnen. Het gevoel dat dan door je heen gaat, is onbeschrijflijk. Het was een fantastisch moment, het was gewoon hemels."

Het was niet de eerste keer dat hij een penalty binnentrapte maar toch is het niet voor herhaling vatbaar. "Nee, dat ga ik niet meer doen. Ik heb al tegen Jelle gezegd dat hij de strafschoppen mag blijven nemen. Nochtans was ik bij de min 16-jarigen de strafschopnemer in mijn team."

Köteles weet dat zijn team in de verlengingen door het oog van de naald is gekropen maar vond toch dat Genk, over de twee wedstrijden bekeken, zich verdiend heeft geplaatst voor de bekerfinale. De Limburgers zijn favoriet om de beker op 9 mei in de lucht te steken maar de goalie benadrukt dat de finale nog een hele moeilijke wedstrijd zal worden.

"We hebben van in het begin heel goed georganiseerd gevoetbald. Anderlecht heeft aanvallend zeer weinig gebracht, ze hebben veel aanvallende kwaliteiten maar zij kwamen niet. Ik denk dat ze voor de 0-0 gingen maar wij hebben heel volwassen gespeeld. In de verlengingen werd Anderlecht beter. Je ziet wel vaker dat een ploeg die met 10 komt te staan alsnog wint. Zij loerden op de counter en daarin waren ze heel gevaarlijk. Anderlecht had kunnen scoren maar uiteindelijk vind ik dat wij verdiend in de finale zitten."

"Wij moeten de voeten op de grond houden en respect tonen want Kortrijk is ook een hele gevaarlijke ploeg. Zij speelden de bekerfinale vorig jaar al. Dat neemt niet weg dat wij niet met het nodige vertrouwen naar Brussel zullen zijn trekken. Wij zijn Genk. Voor mezelf wordt het de allereerste finale. Het zal sowieso een fantastische ervaring worden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties