Interview Naessens: "Wist al bij Ronse dat Dury onze man was"

Naessens: "Wist al bij Ronse dat Dury onze man was"
Foto: © SC

Zulte Waregem verbaast dit seizoen vriend en vijand. De fusieclub parkeerde zichzelf op de tweede plaats in de competitie en begon aan de play-offs op amper twee punten van Anderlecht. Volgens voorzitter Willy Naessens mag men de rol van Francky Dury niet onderschatten.

Door Sander Degraeve

“Het is onvoorstelbaar hoe die man met zijn vak bezig is. Francky leeft echt voor het voetbal. Hij zet zich steeds niet 100%, maar 110% in. Hij speelde nooit op het hoogste niveau, maar was ontzettend gedreven om bij te studeren. Dury is een echte stielman. Hij zet de lijnen met harde hand uit, maar combineert dat nu ook met soepelheid. Hij is menselijker geworden", vertelde Naessens aan Voetbalkrant.com.

Die gedrevenheid, zag u dat van in het begin bij Dury?

“Ja, dat is me opgevallen toen hij meer dan twintig jaar geleden bij Ronse aan de slag was. Ik had eerder al van hem gehoord toen hij kampioen werd bij Beveren-Leie. Ronse speelde toen in eersteprovinciale voor de titel, net als wij. Toen is hij me beginnen bekoren. Ik was hem gaan bekijken toen hij eens het tweede elftal van Ronse onder zijn hoede had. Hij coachte er even gedreven als bij de eerste ploeg. Ik zei toen: Verdorie, dat is onze man. Twee jaar later kwam hij dan bij ons.”

De club groeide sindsdien dus samen met Dury naar het huidige niveau?

“We hebben dezelfde ontwikkeling meegemaakt. Toen Francky bij ons in dienst kwam in vierde nationale, was dat meteen een succesverhaal. We werden even later kampioen en in derde volgde dan de fusie.”

Francky Dury is een trainer die zich intensief met alle facetten van het voetbal bezighoudt, overweegt u een rol naar Engels model voor hem?

“Niet zo uitgesproken, neen. De hoofdcoaches in Engeland zijn minder op het veld te vinden. Francky is in de eerste plaats een veldtrainer. Hij zal dus niet naar het buitenland gaan scouten. Wel ontfermt hij zich over het medische, het psychologische, wat de spelers eten en ook de opvolging door het UZ Gent. Voor die rol is hij de geknipte persoon. Inspraak in de transfers heeft hij ook, dat is normaal. Hij gaat gescoutte spelers ook gaan evalueren.”

Er was sprake van de komst van een technisch directeur. Francky was daar niet echt mee opgezet. Hoe zat de vork precies in de steel?

“Daar is vooral slecht over gecommuniceerd. We wilden helemaal niet iemand boven Francky zijn hoofd plaatsen. CEO Patrick Decuyper houdt zich bezig met het dagelijks beleid, en wou er iemand bij om hem te helpen met scouting en de link met de eerste ploeg. Ze waren al maanden bezig om zo iemand te zoeken, maar nu pas wordt dit concreet ingevuld. De sportieve baas is en blijft echter Francky Dury, dat is ook zo met Decuyper afgesproken. Waarom zouden we iets wat zo goed draait, willen veranderen. We zien die rol ook niet als een technisch directeur, eerder als een coördinator of een adviseur. Alles werd uitgepraat met Francky.”

“Op zes maanden tijd waren zowel Dury als Mannaert weg,
ik stond dus in mijn blootje”

“Een andere reden voor die extra persoon is dat ik niet meer hetzelfde wil meemaken als enkele jaren terug. Op zes maanden tijd zochten zowel Francky Dury als Vincent Mannaert andere oorden op. Toen stond ik spreekwoordelijk in mijn blootje. Als er nu iemand met anderhalf miljoen zwaait voor Francky en hij zou vertrekken, heb ik tenminste iemand over die de ploeg ook technisch wat kent. Francky zei me: ‘Ik blijf tot het eind van mijn leven bij Zulte Waregem.’ In het voetbal weet je echter nooit.”

De volgende dagen spreekt Naessens nog met ons over zijn transfers, de perceptie van de buitenwereld nu Zulte Waregem tweede staat en over de progressiemogelijkheden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties