Lees hier de open brief van de Antwerpfans

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 33 reacties
Lees hier de open brief van de Antwerpfans
Foto: © SC

De optocht van de Antwerpfans van gisteren ging gepaard met een open brief aan het stadsbestuur. Daarin kanten de supporters zich tegen het overbrengen van een West-Vlaamse eersteklasser naar Antwerpen. Ook Vanoppen krijgt de zwarte piet toegespeeld.

Hij zou namelijk de reden zijn dat het Antwerps stadiondossier mislukte. Omdat door de verkoop van de Bosuil Antwerp uit de historische schulden zou kunnen komen en dus definitief gered zou zijn. Verder pakken de supporters ook het Antwerps bedrijfsleven aan. Ze bestempelen de zakenlui als passief. Het excuus 'Ik wil niet kiezen tussen twee clubs' is nu wel van de baan, lijkt hen.

Lees hieronder de volledige brief.

OPEN BRIEF AAN DE GEMEENTERAADSLEDEN VAN DE STAD ANTWERPEN

De slechte oplossing: een verhuis van Zulte Waregem of Oostende naar Antwerpen…

Via deze open brief en onze samenkomst van vandaag op de Grote Markt uiten de supporters van Royal Antwerp Football Club hun ongenoegen over de beschamende “vaudeville” die zich vorige week heeft afgespeeld waarbij er pogingen ondernomen werden om een “topclub” naar Antwerpen te brengen door het stamnummer van Zulte Waregem of Oostende over te kopen en deze clubs in Antwerpen te laten voetballen onder een andere naam en in andere kleuren.

In de eerste plaats zijn deze pogingen een kaakslag in het gezicht van onze collega supporters van Zulte Waregem en Oostende. In de tweede plaats wijzen wij erop dat dergelijke kunstmatige constructie geen enkele kans op slagen heeft en op geen enkele steun van onze supporters zal kunnen rekenen.

Wij doen daarom een dringende oproep aan alle betrokkenen om onmiddellijk te stoppen met het opzetten van dergelijke “wereldvreemde” constructies. Voetbalmanagement moet een goede mix zijn van ratio en emotie met respect voor alle betrokken actoren. Dat was vorige week niet het geval.

Onze oplossing: een REALISTISCH project dat gesteund wordt door stad, haven, bedrijven en… supporters

Om de stad Antwerpen in de toekomst een voetbalclub te bezorgen die in de eerste klasse een hoofdrol zal spelen dient NU tot actie overgegaan te worden. Het vorige stadsbestuur had dit kunnen realiseren door een gemeenschappelijk voetbalstadion te realiseren. Het vorig stadsbestuur is echter geplooid voor de chantage van gewezen Beerschot voorzitter Patrick Vanoppen. Hij weigerde om in een gemeenschappelijk voetbalstadion te spelen. Vanoppen was er zich ten volle van bewust dat de realisatie van dit stadion de definitieve redding van RAFC zou betekenen omdat door de verkoop van de Bosuilgronden de historische schulden van RAFC quasi weggewerkt zouden kunnen worden. Op dit ogenblik blijft er nog maar 1 potentiële topclub over: Royal Antwerp Football Club. De club met stamnummer 1 die sinds 1880 in de kleuren van de stad speelt. Voor de realisatie van dit toekomst project zijn er slechts 2 zaken nodig:

1) Steun van het STADSBESTUUR en / of de HAVEN voor een nieuw of vernieuwd STADION

Hierbij zijn er 2 mogelijkheden:

a) De stad of haven koopt de gronden van het Bosuilstadion aan. Om hier een modern stadion van te maken volstaat het twee nieuw tribunes te bouwen en het complex van de business-seats te renoveren. Wij ramen de kostprijs hiervan op maximaal 15 miljoen Euro.

b) De stad of de haven bouwen een stadion op een nieuwe locatie. Voorlopig kan een stadion met een beperkte capaciteit van bijvoorbeeld 15.000 toeschouwers volstaan. Uitbreiding is later mogelijk als het succes van de voetbalclub toeneemt. De bouw of verbouwing van een eigen stadion dat eigendom is van de stad of de haven heeft twee voordelen: de voetballiefhebber kan eindelijk in een moderne voetbaltempel de matchen bijwonen en door de verkoop van de gronden van het Bosuilstadion kan RAFC het grootste deel van zijn historische schulden wegwerken. Hierdoor is de toekomst van de club verzekerd.

Op het gesprek dat onze supportersdelegatie vorige vrijdag met de burgemeester had werd ons meegedeeld dat de stad op dit ogenblik geen geld heeft om een nieuw stadion te bouwen omdat er momenteel veel noden zijn op andere vlakken. Wij hebben respect voor dit standpunt maar wijzen er op dat als er nu geen werk gemaakt wordt van de stadionproblematiek er zich in de toekomst grote (stadion-) problemen zullen voordoen. Onze club heeft vorige week een belangrijke kapitaalkrachtige investeerder gevonden zodat wij eindelijk opnieuw zullen kunnen meestrijden voor promotie naar eerste klasse. Zullen wij in eerste klasse in ons “versleten” het Bosuilstadion mogen spelen?

Wij hebben alle respect voor de financiële beperking van de stad en rekenen daarom op de haven om voor een definitieve oplossing te zorgen. Recent had het Havenbedrijf nog 25.000.000,00 Euro opzij liggen voor de realisatieproject van het prestigeproject “Stadion aan de Stroom”.

Wij veronderstellen dat dat geld intussen nog niet verdwenen is en vragen daarom dringend een onderhoud met het bestuur van de haven om een realistisch en betaalbaar stadionproject te realiseren.

2) Steun van het Antwerps BEDRIJFSLEVEN

Zo fanatiek als de supporters zijn, zo passief is een groot deel van het Antwerps bedrijfsleven lange tijd geweest. “Wij willen niet kiezen tussen twee clubs”, was de meest gehoorde reden om niet te sponsoren. Dit argument is sinds vorige week weggevallen. We hopen dat men ons nu wel zal steunen.

Enorme bedragen zijn er helemaal niet nodig om onze club van voldoende werkingsmiddelen te voorzien. Er is wel een breed draagvlak nodig. Vele bedrijven die ieder een kleine inspanning doen zouden een enorme steun zijn.

RAFC heeft 800 business-seats. Wij gaan op zoek naar 200 bedrijven die ieder 4 seats willen kopen. Stapt uw bedrijf mee aan boord ?

“Het is nu of nooit”: met 100% steun van het stadsbestuur, de haven en het bedrijfsleven wacht de stad Antwerpen een prachtige voetbaltoekomst. Wij rekenen op u.

gemeenschappelijk RAFC-supportersfront FASC – ASA – ASC Antwerp 150 – 27 mei 2013 Meer: http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2013-05-28/lees-hier-de-open-brief-van-de-antwerpfans#ixzz2UYvb70FI

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties