Analyse Prognose: Duchâtelet geeft criticasters lik op stuk

Prognose: Duchâtelet geeft criticasters lik op stuk
Foto: © SC

Volg Standard nu via WhatsApp!

De start van het nieuwe seizoen staat voor de deur. Wij voorspellen, samen met Herman Brusselmans, de toekomstige voetbaljaargang. Na 8 dagen zijn we op plek 1 gekomen, waar Standard staat.

Door Aernout Van Lindt

Analyse seizoen 2012 – 2013
Het seizoen 2012-2013 kunnen we niet het meest gelukkige noemen van Standard. Er werd - zeker in de eerste maanden - veel afgetast onder Jans en de youngsters uit Luik konden niet echt een constante steken in hun prestaties. Soms flitste het wel onder Rednic en even kwam de titel terug in beeld, maar uiteindelijk was een Europees ticket al bij al nog een onverhoopt succes. De wedstrijd tegen Gent in de finale van de play-offs was wel fenomenaal.

Vooruitblik seizoen 2013 – 2014
Alle jongeren zijn ondertussen een jaartje ouder en wijzer (de tieners worden twintigers) en het ziet er naar uit dat ze ook allen beter zijn geworden. Ondanks de onrust rond de persoon van Duchâtelet, wist hij er wel voor te zorgen dat alle sterkhouders - inclusief Vainqueur - nog steeds rondwaren in Luik. Bovendien werd met De Camargo al een versterking binnengehaald. Als Luzon een constante krijgt in de prestaties is Standard dus vermoedelijk gewoon het beste team. Op dit moment, want voor de transfermarkt sluit kan er nog veel gebeuren natuurlijk.

In & Out

IN
Igor De Camargo (Hoffenheim), Dudu Biton (APOEL Nicosia), Ronnie Stam (vrije transfer)?, Alessandro Iandoli (STVV), Alpaslan Ozturk (Beerschot), Georgi Zhukov (Beerschot), Mujangi Bia (terug van Watford).

OUT
Luis Manuel Seijas (einde contract), Sinan Bolat (einde contract), Zié Diabaté (einde huur), Adrian Cristea (Petrolul), Yohan Tavares (Chievo), Rami Gershon (Waasland-Beveren), Axel Bonemme (Tubeke), Birkir Bjarnason (Pescara), Henkinet, Mendez (beiden STVV op huurbasis), Danny Verbeek (NAC, huur), Loïc Nego (AS Roma), Luiz Phellype (Desportivo), Merveille Goblet (Tubeke, op huurbasis).

Blikvangers

Igor De Camargo
Igor De Camargo is terug. Van 2006 tot 2010 was hij al eens in loondienst van Standard, maar ondertussen is hij alweer enkele jaartjes ouder en wijzer. Hij kan de jonge spitsen bijstaan en kneden en is natuurlijk zelf ook nog bijzonder trefzeker. De Camargo wil via Standard een plekje afdwingen in de selectie van Marc Wilmots voor het WK en als hem dat lukt, zal hij sowieso heel belangrijk zijn voor de Luikenaars.

William Vainqueur
Standard gaat zijn verdedigende middenvelder voor enkele weken moeten missen, maar dat is veel minder erg dan hem definitief kwijt te zijn. De speler was aan het flirten met de wet van '78 en was weg, maar kreeg vervolgens een sterk verbeterd contract en besloot te blijven. Met Biglia, Delaplace en Malanda die allen weg zijn (of lijken), is Vainqueur eens te meer de beste verdedigende middenvelder van de Belgische competitie.

Alpaslan Özturk
Vorig jaar nog bij Beerschot, nu bij Standard en in de belangstelling staan van enkele grote clubs. Standard kan sowieso een aardig zakcentje verdienen aan dit talentje, maar misschien staat hij gewoon voor het jaar van de definitieve doorbraak. Ook van Ezekiel en Batshuayi mag trouwens dit seizoen veel verwacht worden.

Wat denkt… Yoni Buyens?
Yoni Buyens speelt al sinds 2011 bij Standard en moet op het middenveld Vainqueur bijstaan. Hij is vereerd dat we Standard op een zetten, maar wil geen te grote uitspraken doen: "Je moet het seizoen starten met de hoogste mogelijke ambitie. Kampioen worden is onze ambitie, maar we gaan nu niet zeggen dat we ook kampioen gaan spelen."

"We zijn er nog niet honderd procent klaar voor, maar ik denk niet dat er al veel ploegen helemaal klaar zullen voor zijn. Mentaal zijn we alvast in orde en de rest komt wel na verloop van de wedstrijden. Het publiek zal ook achter ons staan."

"Onze grootste concurrenten zijn volgens mij Club Brugge en Anderlecht. Dat Anderlecht de top-6 niet zou halen, dat heb ik gezegd om een beetje te jennen", verduidelijkte Buyens nog even een uitspraak van eerder deze week.

De kijk van…
Herman Brusselmans wikt en weegt de kansen van elke eersteklasser. Wat verwacht de excentrieke schrijver en voetbalfanaat van Standard?

“Bij Standard zijn Batshuayi, Ezekiel en Vainqueur uiteindelijk gebleven, dat zal belangrijk blijken. Ik ging in de play-off-finale van vorig jaar in Gent naar de wedstrijd kijken en naast Mboyo viel mij daar ook Batshuayi op. Dat is echt een fantastische speler. Standard drijft echt rond emotie. Heel die shit rond Duchâtelet is nog niet voorbij. Dat kan nog meespelen in het begin van het seizoen. Bij Standard zijn de supporters, meer dan bij elke andere club in eerste klasse, een factor. Die komen op straat en kunnen zo meebeslissen."

"Die beslissing om Rednic buiten te smijten begreep ik eerlijk gezegd ook niet. Ik kan daar als leek totaal geen verantwoording bij bedenken. Als de uitslagen in het begin van het seizoen niet goed zijn en de supporters keren zich tegen de ploeg kan het dit seizoen een negatief verhaal worden. Daarom denk ik alvast dat ze onder Club Brugge zullen eindigen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties