Zulte Waregem meest succesvolle 'kleintje' in Europa

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 7 reacties
Zulte Waregem meest succesvolle 'kleintje' in Europa
Foto: © SC

Zulte Waregem is de enige 'kleinere' club in België die in Europa de laatste tien jaar Europees wist te overwinteren. Een overzicht:

Door Aernout Van Lindt

Standard, Racing Genk, Anderlecht, Club Brugge en AA Gent worden de G5 genoemd en toonden zich de laatste tien jaar veruit het meest in Europa. Anderlecht en Club Brugge waren er zelfs alle jaren bij. Toch hebben er doorheen de laatste jaren toch ook enkele kleinere clubs zich weten te plaatsen voor Europese (voor)rondes. We nemen die resultaten even onder de loep:

KSK Beveren:

Beveren wist zich in 2004-2005 te plaatsen voor de Uefa Cup. Het raakte voorbij Vaduz en Levski Sofia op weg naar de groepsfase. Daarin was het een maatje te klein: het pakte 0 punten uit vier matchen. Enkel tegen heerenveen wist het enigszins gelijke tred te houden.

Beerschot:

Het toenmalige Germinal Beerschot kwam twee keer in Europa terecht. In het seizoen 2005-2006 strandde het in de Uefa Cup tegen Marseille (twee keer 0-0 en eruit met strafschoppen).

In het seizoen 2008-2009 werd er in de Intertoto Cup meteen verloren van Neftchi Baku.

Cercle Brugge:

Cercle Brugge raakte drie jaar geleden voorbij het Finse Turku, alvorens het Cypriotische Anorthosis Famugusta te sterk bleek. 

Charleroi: 

Charleroi speelde tegen Tampere United uit Finland in de Intertoto Cup van 2005-2006. De enige wedstrijden van de Henegouwers in Europa de laatste tien jaar, want de Finnen waren te sterk voor de Carolo's.

Lokeren:

Lokeren probeerde het in de Intertoto Cup van 2005 zonder al te veel succes: het ging er in de tweede ronde uit tegen Young Boys Bern, nadat het eerst Trans Narva nipt had weten te verslaan.

Vorig seizoen kreeg Lokeren zijn tweede kans in tien jaar in Europa, maar toen was Plzen nipt te sterk.

Roeselare:

Roeselare wist zich via het fair play-klassement te plaatsen voor Europees voetbal in het seizoen 2006-2007. Tegen Vardar Skopje had het weinig problemen, daarna bleek Etnikos Achna te sterk voor de West-Vlamingen.

KVC Westerlo: 

Het Europese parcours van Westerlo valt te vergelijken met dat van Lokeren. Het speelde twee keer Europees en ging er een keertje uit tegen Tsjechen en een keertje tegen YB Bern.

In 2004-2005 gingen ze in de Intertoto Cup onderuit tegen het Tsjechische Zlin, in 2011-2012 was Bern veel te sterk in de tweede voorronde. Daarvoor had het wel Turku weten af te houden.

Zulte Waregem:

En zo is Zulte Waregem nu al het meest succesvolle 'kleintje' van de laatste tien jaar in Europa. Eerst ging Lokomotiv Moskou voor de bijl, daarna werd in de poulefase 6 op 12 gepakt. Er werd gewonnen van Austria Wenen en Sparta Praag en verloren van Ajax en Espanyol. In de 16e finales was Newcastle te sterk voor Essevee. 

Vanavond begint Zulte Waregem aan zijn tweede Europese campagne. Kan het de statistieken nog wat opvijzelen? Dat moet de volgende weken blijken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties