Analyse Olympique Lyon: Houdbaarheidsdatum overschreden?

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 9 reacties
Olympique Lyon: Houdbaarheidsdatum overschreden?
Foto: © SC

Olympique Lyon verscheen destijds plots aan de top van het Franse voetbal. Nu lijkt het in Europa én in Frankrijk langs alle kanten ingehaald te worden. Begin van het einde voor de zevenvoudige landskampioen?

Door Sander De Graeve

De dubbele confrontatie met Real Sociedad maakte het pijnlijk duidelijk. Europese top is Lyon momenteel niet meer. Twee jaar terug kon het zich wel nog kwalificeren voor de eerste knock-out-ronde van de Champions Leauge, maar daarin ging het de boot in tegen het verrassende APOEL Nicosia.

Langzaam maar zeker verdwijnt Lyon van het internationale toneel. De Fransen worden in eigen land intussen ook al ingehaald door de nouveaux riches uit Monaco en PSG, terwijl ook rivaal Olympique Marseille altijd zijn duit in het zakje doet.

De dominantie

Het alles verwoestende Lyon is weg, komt het ooit terug? Dat is de vraag. Toen de ploeg goed vijftien jaar geleden aan de top verscheen, kwam ze haast uit het niets. Vanaf 1998/1999 kon de altijd wisselvallige ploeg eindelijk een lijn in de prestaties krijgen.Voordien volgde na een tweede plaats een elfde en na een aantal degelijke jaren een degradatie.

Vanaf 2001/2002 kwam er de dominantie van les Lyonnais. Maar liefst zeven jaar op een rij werden ze ongenaakbaar kampioen. Voor het seizoen werd de naam van Lyon bij wijze van spreken al op de eerste plaats ingevuld, pas dan konden de andere ploegen zich mengen.

De retour

Dat is nu wel anders. De laatste jaren konden Marseille, PSG, Lille, Bordeaux en zelfs Montpellier de trofee in de lucht steken. Met Monaco kwam er nog een taaie klant bij. Kan Lyon zich herpakken, of gaat het opnieuw de richting uit van voor 1998?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties