Minder cinema, meer voetbal

Minder cinema, meer voetbal
Foto: © SC

In tijden waarin Gareth Bale ons probeert diets te maken dat een fopduik of een schwalbe in sommige gevallig rechtvaardig is, pleiten wij voor een eerlijkere sport. Dan komen we ook onwillekeurig bij het vrouwenvoetbal terecht.

Door Aernout Van Lindt

Gareth Bale deed toch wel een vreemde uitspraak. Toegegeven, niemand wil geblesseerd worden en dan kan je enigszins begrijpen dat hij soms wat sneller tegen de grond wil gaan om blessures te vermijden, maar als sportman blijft het toch wat flauwtjes. Hij kreeg dan van ons deze week ook de Oskaar van de week. Lees dat HIER nog eens na.

Maar het kan ook anders. Zaterdag tekende Voetbalkrant.com present in het Koning Boudewijnstadion voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Belgian Red Flames en Albanië. De wedstrijd was niet echt een graadmeter qua spelniveau tegen een zwak balkanland, maar enkele andere zaken vielen alvast wel op. 

90 minuten zijn echt 90 minuten

Als we de gemiddelde vrouwenmatch zouden vergelijken met de gemiddelde mannenmatch, dan moeten we tot de conclusie komen dat ze er langer moeten staan. Op een wedstrijd van 90 minuten lag het spel voor blessurebehandelingen en andere zaken een drietal keer stil voor enkele botsingen.

Dat is bij de mannen toch vaak een veelvoud: daar liggen in sommige wedstrijden om de haverklap mensen tegen de grond, kermend van de pijn voor blessures die dan toch niet zo erg blijken te zijn. 

Puur om de sport

Als we een reden gaan zoeken waarom er in het vrouwenvoetbal opmerkelijk minder gevallen en gafeked wordt, kunnen we twee elementen aanvoeren: de pijngrens ligt vermoedelijk wat hoger, maar vooral: het gaat hen nog enkel om de sport.

Mensen als Gareth Bale - die vermoedelijk hun benen laten verzekeren voor miljoenen euro's - worden rijk met voetbal en kunnen het zich dus permitteren om op een voetbalveld al eens het klein kind uit te hangen - uiteindelijk levert een winstpremie hen nauwelijks meer dan een extra garagebox in een riante villa op.

Bij vrouwen - en zeker in België - kan een winstpremie het verschil zijn tussen een maand al dan niet ook op zaterdag te moeten werken ergens. De combinatie job of studies met topvoetbal moet vaak worden gemaakt, wat de prestaties enkel indrukwekkender maakt.

Benieuwd of onze Belgian Red Flames straks met een stunt in Noorwegen iets kunnen losmaken, waardoor de professionalisering van de sport in België nog in een extra stroomversnelling komt. Zonder dat ze het duiken aangeleerd krijgen, uiteraard.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Wereldkampioenschap

Nieuwste reacties