Grondige reorganisatie jeugdvoetbal op til

Caroline Tonnelier
| 11 reacties
Grondige reorganisatie jeugdvoetbal op til
Foto: © SC

Volgens Het Nieuwsblad wordt het jeugdvoetbal in België volgend jaar grondig gereorganiseerd. Onder meer de indeling van de reeksen en het aantal spelers per ploeg zullen veranderd worden.

Verre verplaatsingen

Om de belasting voor de ouders van voetballende kinderen te verlichten, zullen in de toekomst alleen nog de ploegen in eerste en tweede klasse op nationaal niveau voetballen.  De overige clubs zullen enkel nog interprovinciaal spelen. Daarnaast zou het systeem van bijzondere, gewestelijke en provinciale jeugdploegen wegvallen. In de toekomst zou een ploeg op basis van een audit sterren toegekend worden. Wie twee sterren haalt, mag op provinciaal niveau uitkomen. Voor interprovinciaal voetbal zijn drie sterren vereist.

Grote afstraffingen vermijden

De soms enorme niveauverschillen tussen ploegen binnen dezelfde reeks leiden soms tot grote afstraffingen. Om dergelijke uitslagen te vermijden zal gewerkt worden met een talentcode met drie niveaus. Ploegen die beter zijn dan het gemiddelde krijgen niveau één, niveau twee is het gemiddelde en de ploegen die zwakker zijn dan het gemiddelde krijgen niveau drie.

Aantal spelertjes

Ook zou er een voorstel op tafel liggen om het aantal spelers op het veld aan te passen. De U12 en U13 zouden niet langer met elf tegen elf spelen, maar wel met acht tegen acht. De allerjongsten, de U6, zouden zelfs maar met twee tegen twee spelen: één doelman en één speler. Momenteel spelen de Duiveltjes nog met vijf tegen vijf. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties