Berthelin hoeft nog niet aan stoppen te denken

Caroline Tonnelier
| 1 reacties
Berthelin hoeft nog niet aan stoppen te denken
Foto: © SC

Volg KV Oostende nu via WhatsApp!

Cédric Berthelin, gehaald als keepertrainer en derde doelman, stond de voorbije weken in doel bij Oostende, en dat op bijna 37-jarige leeftijd. Intussen haalde KVO met Ovono jongere keeper, maar een kijk over de grenzen van tijd en afstand leert dat het geval-Berthelin geen uitzonderin

1.       José Manuel Pinto

Zelfs bij het grote FC Barcelona staat momenteel een ‘oudje’ onder de lat. José Manuel Pinto vervangt momenteel de geblesseerde Victor Valdés en dat op 38-jarige leeftijd. De excentrieke Spanjaard denkt bovendien nog lang niet aan stoppen. Als het van hem afhangt, staat hij ook volgend jaar onder de lat bij Barça. Al lijkt een plaatsje op zijn vertrouwde bank heel wat realistischer.

2.       Brad Friedel

De Amerikaanse doelman Brad Friedel is op 42-jarige leeftijd nog steeds actief bij Tottenham.  Als doublure van Hugo Lloris moest hij dit seizoen zelfs al zes keer in actie komen over de verschillende competities heen. De Amerikaan verloor overigens pas vorig jaar zijn basisplaats aan zijn Franse collega. Het contract van Friedel loopt tot het einde van dit seizoen. In de Engelse hoogste klasse is hij momenteel de oudste, maar ook Iers recordinternational Shay Given (Aston Villa, 37) heeft al een gezegende leeftijd berekend. En wat te denken van Mark Schwarzer, die op 40-jarige leeftijd nog een transfer naar Chelsea versierde om er als doublure van Petr Cech te fungeren?

3.       Ratko Svilar

Ongetwijfeld herinnert u zich Ratko Svilar nog. De Antwerp-legende speelde meer dan 15 jaar voor The Great Old. Op 44-jarige leeftijd speelde hij nog zijn laatste wedstrijd in eerste klasse, waarmee hij nog steeds recordhouder is als oudste speler ooit in de hoogste klasse.  Even leek het erop dat Patrick Deman bij Kortrijk zijn record zou gaan overnemen. Door blessureleed werd er nog een spelerslicentie aangevraagd voor de 45-jarige keeperstrainer, maar uiteindelijk moest hij niet in actie komen. 

4.       Dino Zoff

De legendarische Italiaanse doelman Dino Zoff werd op 40-jarige leeftijd zelfs nog wereldkampioen. In 1982 mocht hij de wereldtitel vieren in Spanje. Nadien ging hij nog een jaar door op het hoogste niveau als doelman van Juventus, met wie hij ook nog de nationale beker won.

5.       Faryd Mondragon

Ook in de wedstrijd tussen België en Colombia stond er een doelman op leeftijd tussen de lijnen. De bezoekende goalie Faryd Mondragon is er intussen al 42 en is er wellicht ook nog bij volgend jaar in Brazilië. 

6.       Rogério Ceni

Een andere nog steeds voetballende legende is Rogério Ceni. De Braziliaan nadert de 41-jarige leeftijd, maar is nog steeds actief als doelman bij São Paulo. De voormalige international is vooral bekend dankzij zijn doelpunten. Via vrije trappen en penalty’s trof hij al meer dan 100 keer raak. Geen enkele andere keeper komt in de buurt van zijn cijfers, ook Chilavert niet. 

Met namen als Edwin Van der Sar, Michel Preud’homme, René Higuita, Marco Ballotta, Dany Verlinden, César Sánchez en vele anderen is de lijst van doelmannen die tot voorbij de 40-jarige leeftijd actief bleven zowat eindeloos. Berthelin, Kujovic en hun generatiegenoten hoeven dus nog niet direct aan stoppen te denken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties