Interview U21 Anderlecht in Viareggio: "Onze jeugdspelers moeten van goed naar beter en van beter naar nog beter"

U21 Anderlecht in Viareggio: "Onze jeugdspelers moeten van goed naar beter en van beter naar nog beter"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De beloften van Anderlecht spelen weer een dijk van een toernooi in Viareggio. Vorig jaar schreven ze het prestigieuze evenement op hun naam en ook nu zitten ze weer in de halve finales. "Ik ben een enorm fiere coach", aldus René Peeters. "En dat met een groep die grotendeels uit 17-jarigen bestaat.

Door Johan Walckiers

Inter en Atalanta gingen ondertussen voor de bijl om de halve finales te bereiken. Morgen wacht Palermo, waar eerder in de groepsfases gelijk tegen gespeeld werd na een bijzonder tumultueuze wedstrijd met een penalty in de slotfase en twee rode kaarten. Genoeg voor René Peeters om zijn troepen ietwat op te naaien. "Ik ga voor een revanche", knikt hij bij Voetbalkrant.com.

René, toch weeral een fantastisch toernooi aan het spelen?

"Ja, met de wedstrijd van donderdag tegen Atalanta toch als summum. Dat was een finale waard. In het begin van het toernooi had een andere trainer me in het hotel al gezegd dat Atalanta één van de sterkste ploegen van het moment was. En hij had geen ongelijk. Die jongens waren echt van een zeer hoog niveau. Maar dat zegt ook iets over onze prestatie."

Inderdaad. In de beloftencompetitie hadden jullie het dit seizoen soms moeilijk om te scoren. Deze twee weken lijkt dat daarentegen heel vlot te lopen?

"Het probleem met de beloftencompetitie is dat we dikwijls in een andere formatie moeten spelen. Er komen spelers van de eerste ploeg bij, ook bij de tegenstanders. Dat is het verhaal van de beloftencompetitie. Het is moeilijk om daar dan automatismen in te krijgen. In zo'n toernooi kan je daar beter aan werken. We hebben nu toch al vijf matchen gespeeld en je ziet dat het altijd maar vlotter loopt. De afwerking gisteren was top. En dat was ook wel nodig, want op momenten hebben we afgezien."

En nu een revanche tegen Palermo?

"Ja, daar heb ik toch op aangestuurd bij de groep. In die laatste groepswedstrijd stonden we allebei met zes punten. Palermo had genoeg aan een gelijkspel om de groepswinst binnen te halen door een beter doelpuntensaldo. Als je dan 1-0 voorstaat en in de laatste minuut nog een penalty tegenkrijgt voor een aangeschoten bal en twee rode kaarten, is dat zuur. We wilden de tweede plaats vermijden om die vier ploegen die er bij kwamen (Inter, AC Milan, Fiorentina en Juventus) te vermijden. Ik wou winnen, maar niet ten koste van alles. Als je dan nog twee keer rood krijgt... voor twee verdedigers. Dat is niet leuk. Het is een goed moment voor revanche."

Wat leren je spelers op zo'n toernooi nu meer dan in België?

"Je speelt toch tegen veel Italiaanse ploegen en die jongens lijken vroeger rijp. Veel hebben ook al minuten bij hun eerste ploeg gespeeld. En ze kunnen veel speelstijlen aan. Op een zwaar veld passen ze zich ook heel snel aan. Mijn jongens spelen dus tegen gasten van een heel hoog niveau en daar leren ze ook veel van."

Er zijn er ook een paar die hun beste vorm terugvinden. Ik denk dan vooral aan Nabil Jaadi?

"Jaadi heeft een heel moeilijk begin van het seizoen gekend. Hij werd bij de A-kern genomen, maar speelde daar niet en werd ook niet opgenomen in de wedstrijdkern. Daar had hij het moeilijk mee. Hij heeft dan ook even gespeeld met een transfer. Maar hij heeft zich over de ontgoocheling gezet. Ik heb ook met hem gepraat en hij heeft het achter de rug. Hij is weer de Jaadi aan het worden die hij was: blijven lopen en beslissende acties."

Bourard is ook zo'n jongen die het moeilijk heeft?

"Dat is een iets ander verhaal. Samy is van de U17 direct naar de A-kern gegaan. Tielemans deed dat ook, maar we spreken hier over twee verschillende werelden. Bourard is een ruwe diamant die nog moet groeien. Daar moet je rustig mee opgaan. Het is misschien te snel gegaan voor die jongen. We moeten geduld hebben en hem brengen op het juiste moment. Maar hij komt er wel."

En dan heb je Mo Soumaré en Aaron Leya Iseka, die vlot scoren en belangrijk zijn.

"Soumaré komt uit een periode van kwetsuren en dat remde hem wat af. Maar nu zit het goed en hij maakt vorderingen en scoort makkelijk. Hij werkt ook hard. Aaron, daar ben ik heel blij mee. Vroeger stond hij wat te wachten om zijn goal te maken, maar nu werkt hij ook hard, ook defensief. En hij heeft hier al twee prachtige doelpunten gemaakt."

Is het een beetje een verrassing dat jullie daar in die halve finales staan? De ploeg - werd gezegd - was toch minder sterk?

"Vorig jaar was de verrassing dat we het toernooi wonnen. Dit jaar hebben we meer jonge gasten mee. Veel jongens zijn van '96 terwijl dat er vorig jaar nog veel van '94 waren. Het is een heel jonge lichting nu. In dat opzicht is het wel een verrassing."

Je moet dan wel fier zijn?

"Heel fier. Als je de wil en de gedrevenheid van die jongens ziet... Vooraf was er ook twijfel. Gaan we snel terug in Neerpede staan? Maar dan komt die drang om hen te bewijzen boven en daarvoor doe je het als coach. Het is een groep talentvolle spelers. Ik ben van nature zelf heel veeleisend omdat ik heel mijn jeugd bij Anderlecht speelde. Een jeugdspeler bij Anderlecht moet van goed naar beter, en van beter naar nog beter. Dat trek ik ook door als coach."

En nu Palermo. Wat verwacht je er van?

"Het kan alle kanten uit. Het mentale wordt nu belangrijk, want iedereen is toch al wat vermoeid. Maar hopelijk spelen we die finale. Dat zou de mooiste beloning zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties