Dortmund met anderhalf been in kwartfinale na doelpuntenfestival

Manuel Gonzalez
| 3 reacties

Borussia Dortmund heeft een zeer goede zaak gedaan op het veld van Zenit Sint-Petersburg. Het won de partij met 2-4. Door de vier doelpunten op verplaatsing staan de Duitsers met anderhalf been in de kwartfinales. De Poolse topspits Robert Lewandowski deed de netten tweemaal trillen.

5000 zitplaatsen mochten niet gevuld worden in het Petrovskiy Stadion. Dat was een straf van de UEFA, nadat Zenit-fans zich hadden misdragen in Austria Wenen. Ondanks deze bizarre omstandigheden was er toch veel sfeer in het stadion.

0-2 na vijf minuten

Bij de Russen stonden onze landgenoten Witsel en Lombaerts weer in de basis van coach Spalletti. De verdediger was zelfs aanvoerder bij Zenit. Maar de partij begon slecht voor onze Rode Duivels. Na amper vier minuten kwamen de bezoekers uit Dortmund al op voorsprong. Met een schot in de linkerbenedenhoek verschalkte Henrik Mkhitaryan de Russische doelman.

In de vijfde minuut werd het nog erger voor Zenit. Dortmund zette ongelooflijk veel druk en Marco Reus trapte na balverlies de bal onhoudbaar in de rechterbenedenhoek. 0-2 na vijf minuten en dat had waarschijnlijk niemand verwacht. De thuisploeg was helemaal van de plank. De Duitsers controleerden de boel en die van Zenit stonden erbij en keken er naar.

Dominant Dortmund

De thuisploeg kon pas na 26 minuten een eerste keer op doel schieten. Maar het schotje van Hulk zou Dortmund-doelman Weidenfeller nog met zijn ogen dicht hebben gestopt. De poging is typerend voor het spel van Zenit. Ze werden gedomineerd door de bezoekers. Die konden op het halfuur nog eens dreigen met een prachtige actie. Maar de plaatsbal van Reus ging net naast het doel.

In het laatste kwartier van de eerste helft ging Dortmund op zijn elan voort. Maar echte kansen creëerden ze niet meer. Na vijf minuten lag de wedstrijd waarschijnlijk al in een beslissende plooi. Zo gingen de bezoekers rusten met een 0-2-voorsprong.

Geen rood voor Anyukov na smerige tackle

De tweede periode begon exact hetzelfde als de eerste. Dortmund was weer onmiddellijk levensgevaarlijk. Topspits Robert Lewandowski probeerde het vanuit een scherpe hoek, maar Zenit-goalie Lodygin kon de bal met enige moeite stoppen.

Bovendien mocht de thuisploeg blij zijn dat het niet met tien man verder moest na een gruwelijke overtreding van Anyukov. Hij kreeg slechts geel. Maar voor de rest bleef Dortmund de partij gewoon controleren.

Counter Dortmund

Het leek erop alsof Zenit kansloos was, maar dat was buiten Oleg Shatov gerekend. Nadat Rondon  in de 57ste minuut op de paal trapte voor open doel, hield hij wel het hoofd koel. De flankspeler bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd. Na die goal zetten de Russen eindelijk wat druk naar voren en hun spel werd beter. Maar het bleef natuurlijk opletten voor de razendsnelle counter van Dortmund.

Vier minuten later was de hoop van de thuisploeg alweer verdwenen. Na een snelle omschakeling legde Piszczek het leer panklaar voor Robert Lewandowski. Die maakte er dan ook eenvoudig 1-3 van. Nu was de partij helemaal gespeeld. Daar leek het tenminste op.

Spektakelmatch

Maar in de 70ste minuut kreeg Zenit een strafschop na een fout op Faizulin. Hulk nam plaats achter de bal en hij trapte staalhard binnen. Wat een wedstrijd was het, want twee minuten later was het weer prijs. Nu scoorden de Duitsers. Lewandowski schoot het leer overhoeks binnen. Zes doelpunten kregen de fans in het stadion maar liefst te zien: 2-4. En er waren nog twintig minuten te spelen.

Toch kregen de supporters in het stadion geen doelpunten meer te zien. De spektakelmatch eindigde op 2-4 . De kwartfinale lijkt de Duitsers niet meer te kunnen ontsnappen. Voor Witsel, Lombaerts en co was het een grote teleurstelling.