Voetbalfiguren in de politiek: het komt wel vaker voor

Jordy Ferket
| 2 reacties
Voetbalfiguren in de politiek: het komt wel vaker voor
Foto: © SC

Michel Verschueren zal op 82-jarige leeftijd de Kamerlijst duwen voor de Open Vld in Vlaams-Brabant. Er zijn verschillende voetballers die Mister Michel voorgingen in de politiek. Hieronder drie andere voorbeelden met daarbij een kleine reactie van Jef Smulders, politicoloog aan de KU Leuven.

Romario

De Braziliaanse stervoetballer Romario is een van de bekendste voorgangers van Michel Verschueren. Zowel op als naast het veld was de topvoetballer geen onbesproken blad. Naast het veld stond hij vooral bekend als een levensgenieter. Waarom gaat zo iemand dan in het parlement?

Zijn zesde kind werd geboren met het Syndroom van Down. Daardoor zag Romario in dat zijn land niet voldoende aangepast was aan mensen met een handicap. De Braziliaan wou daar iets aan doen en hij ging in de politiek.

Marc Wilmots

Ook bondscoach Marc Wilmots heeft een verleden als politicus. Das Kampfschwein sloot zich op het einde van zijn spelerscarrière aan bij de Mouvement Réformateur, de Waalse liberalen. In 2003 werd hij verkozen tot senator, maar door het voetbal kon hij nauwelijks aanwezig zijn in de senaat.

Momenteel heeft Wilmots zijn politieke loopbaan op een laag pitje gezet. Zijn functie als bondscoach bij de KBVB krijgt momenteel voorrang. Komende zomer staat het WK op het programma en daar wil hij graag schitteren.

Benoit Thans

Er was nog een ander voormalig profvoetballer die bij de MR, de Waalse liberalen, zijn eerste stappen in de politiek zette: Benoit Thans. De voormalig voetballer van Standard en Westerlo had zo zijn redenen om zich in die totaal andere wereld te storten.

Hij zou graag dingen realiseren in het vakgebied Sport, want daar is hij vanop de hoogte. Bij de gemeenteverkiezingen staat hij op de dertiende plaats van de MR-lijst in Luik.

Reactie Jef Smulders, politicoloog aan de KU Leuven

“Volgens mij zijn het vaak niet die voetballers zelf die in de politiek willen. Het zijn de politieke partijen die op zoek gaan naar een figuur om hun lijst aantrekkelijker te maken” aldus Smulders aan Voetbalkrant.com. “Dat is in eerste instantie de drijfveer.”

“Als die voetballers of andere sportlui zich dan kunnen vinden in de brede lijnen van de partij, dan zullen ze zich sneller in het politieke avontuur storten. Het zal in de eerste plaats dan zijn om de partij te steunen. Ze hebben waarschijnlijk nog niet meteen de ambitie om in het parlement terecht te komen”, vertelde de politicoloog van de KU Leuven.

“Michel Verschueren kan zeker een meerwaarde betekenen voor de partij”

Volgens Jef Smulders kan Mister Michel wel degelijk nog een rol spelen in de politieke wereld. “Iemand als Michel Verschueren kan zeker een meerwaarde betekenen voor de politieke partij. Hij is immers zeer goed op de hoogte van een bepaald vakgebied en dat is belangrijk in de maatschappij.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties