Vergeten Belgen in de rest van de wereld

bart ver elst
| 9 reacties
Vergeten Belgen in de rest van de wereld
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In navolging van 'vergeten Belgen in Nederland' en 'vergeten Belgen in Europa' brengt Voetbalkrant.com u de overige Belgen die aan een voetbalcarrière buiten Europa bezig zijn. Wij vonden u vier spelers die hun voetbalplezier beproeven in de rest van de wereld.

Door Bart Ver Elst

Stein Huysegems

Huysegems speelt momenteel in de Australische competitie voor Wellington Phoenix. Deze club is de enigste niet-Australische ploeg die in de A-league speelt. De 31-jarige aanvaller maakte als 17-jarige zijn debuut in eerste klasse bij SK Lierse. Er werd de jonge aanvaller een zeer grote toekomst voorspeld omdat hij reeds zo jong debuteerde. Huysegems vertrok naar AZ en na een aantal goede seizoenen trok hij naar Feyenoord. Daar had hij eerst een moeilijke periode onder coach Erwin Koeman, maar daarna brak hij er toch door.

In 2007 tekende Huysegems een driejarig contract bij FC Twente. Daar speelde hij twee jaar alvorens terug van de Belgische competitie te proeven bij Racing Genk. Daar speelde hij twee seizoenen, om dan een jaartje aan Roda JC uitgeleend te worden. Hij kwam nog een jaartje bij Lierse voetballen, maar daarna koos hij voor het avontuur om in Oceanië te gaan spelen. Ook Alessandro Del Piero speelt in de Australische competitie, bij Sidney.

Kevin Oris

Kevin Oris was een niet al te bekende voetballer in onze Belgische competitie. Hij debuteerde bij Olen als achttienjarige en kwam via omwegen bij Lyra, Sint-Niklaas en Meerhout bij eersteklasser Roeselare terecht. Zijn verhaal bij Roeselare was geen groot succes, dus ging hij naar KVSK United in tweede klasse voetballen. Via nog een tussenstap bij Bergen in eerste klasse, ging hij opnieuw in tweede klasse voetballen, ditmaal bij Antwerp.

In 2012 koos Oris voor het opvallende avontuur om bij Daejeon Citizen in Zuid-Korea te gaan voetballen. Hij werd er meteen topschutter in de competitie en versierde zo een transfer naar Jeonbuk Hyundai Motors, een topclub in Zuid-Korea. Hij scoorde opnieuw veel goals en zo kwam zijn ploeg op een derde plaats in het klassement terecht. Na twee seizoenen in Zuid-Korea koos Kevin Oris ervoor om in China bij Liaoning te gaan spelen. Nog een opmerkelijk weetje: in exact 20 jaar onderging deze ploeg dertien naamsveranderingen.

Jeanvion Yulu-Matondo

Jeanvion Yulu-Matondo is een Belgische vleugelaanvaller met Congolese roots. Hij is ook het neefje van ex-Club Brugge speler Nzelo Lembi. Hij begon te voetballen bij Ans en werd al snel opgepikt door Excelsior Moeskroen. Op aanraden van zijn oom maakte hij op 15-jarige leeftijd de overstap naar de jeugd van Club Brugge. Yulu-Matondo maakte zijn debuut in eerste klasse bij Club Brugge, waar hij twee seizoenen verbleef. In 2007 maakte hij, door de grote concurrentie vooraan bij Club, de overstap naar de Eredivisie om bij Roda JC te gaan voetballen.

Daar verbleef de aanvaller drie seizoenen, om daarna via een jaartje in Bulgarije bij Levski Sofia, opnieuw in België bij Westerlo te komen voetballen. In het seizoen 2012-2013 trok Yulu-Matondo naar Engeland om er in de tweede klasse bij Bury te gaan voetballen. Op zich niet zo speciaal, maar zijn contract werd al na één(!) dag ontbonden. Erna koos Yulu-Matondo voor het grote avontuur door in Egypte bij Al Ittihad te gaan voetballen, wat nog steeds zijn huidige ploeg is.

Glenn Verbauwhede

Verbauwhede begon met voetballen bij SV Waregem. Op twaalfjarige leeftijd werd hij al snel opgepikt door Club Brugge. Verbauwhede, waarover soms wel eens een cynische grap over zijn zwaarlijvigheid gemaakt wordt, groeide gestaag door tot bij de A-kern van Club Brugge. Hij debuteerde er zowel Europees als in de competitie (tegen grote rivaal Anderlecht), maar hij moest altijd opboksen tegen de concurrentie van eerste keuze Stijn Stijnen. Club Brugge besloot om hem drie seizoenen op rij uit te lenen aan KV Kortrijk, waar hij altijd eerste keuze was, behalve toen hij besloot om onder Vanhaezebrouck tegen Björn Vleminckx te gaan zeggen wat de zwakke punten van zijn collega-doelman Peter Mollez waren.

In 2011 werd zijn contract bij Club Brugge ontbonden, dus vertrok Verbauwhede naar Westerlo om daar het verdwijnen van Bart Deelkens op te vangen. Na de degradatie van Westerlo vertrok Verbauwhede naar Zuid-Afrika om daar een nieuwe wending aan zijn carrière te geven. De momenteel 28-jarige doelman speelt er nu bij de Mamelodi Sundowns.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties