De kijk van onze WK-ambassadeur: Costa Rica

Caroline Tonnelier
| 2 reacties
De kijk van onze WK-ambassadeur: Costa Rica
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De voorbije weken zochten wij naar ambassadeurs voor de WK-gangers. We kregen tal van enthousiaste reacties: Belgen in het buitenland, inwijkelingen met buitenlandse roots en gewone fans met een boontje voor een ander voetballand. We stellen onze Costaricaanse ambassadeur en zijn verwachtingen voor!

Onze ambassadeur stelt zich voor

Ik ben Pascal Slambrouck, 41 jaar woonachtig in het West-Vlaamse bloemendorp Kanegem. Regelmatig doe ik mee met ons ploegje 'Kwisttedadde’ aan voetbalkwissen in gans Vlaanderen. Al twintig jaar houd ik steekkaarten bij van spelers die te bewonderen zijn op de Europese velden, en daarnaast beschik ik over een verzameling van 546 voetbalsjaals van verschillende clubs uit 64 landen. U ziet: ik ben gemarineerd in voetbal!

Waarom Costa Rica? Volgend jaar gaan we er op reis. Naast Bryan Ruiz, Oscar Duarte en Junior Diaz die een belletje doet rinkelen bij de Belgische voetballiefhebber ken ik nog enkele spelers uit de selectie van de Colombiaanse bondscoach Luis Pinto. Celso Borges, Gamboa, Barrantes en Bolanos komen uit in de Scandinavische competities, die ik al jaren volg. Costa Rica start als underdog in groep D. Ik heb altijd al een boontje gehad voor de mindere ploegen.

Verwachtingen

De verwachtingen van Costa Rica in Brazilië zijn niet hoog gespannen. Sterkhouders Saborio en Everton linksback Oviedo zijn er niet bij door blessures. Los Ticos zitten in een hele lastige groep met zwaargewichten als Engeland, Italië en Uruguay. Drie voormalige wereldkampioenen die in de top 10 van de FIFA ranking staan! Dit mogen we terecht de groep des doods heten. Voor velen kan je er dus gif op innemen dat de mannen van Luis Pinto de tweede ronde niet zullen halen.

"Costaricanen kunnen scherprechter worden"

De Costaricanen kunnen echter wel scherprechter worden in groep D. Ze hebben de passie en de kwaliteiten om iets te laten zien, komen er graag combinerend uit met technisch voetbal en de flanken rukken vaak mee op.  Misschien kunnen ze terug stunten zoals in hun eerste WK deelname in Italië ’90, toen Costa Rica won tegen Zweden en Schotland.

Uruguay bekampen wordt een harde dobber. De vijfmansverdediging zal haar handen vol hebben met de supertandem Luis Suarez en Edinson Cavani, samen goed voor 59 goals. De organisatie van vier middenvelders met kapitein Bryan Ruiz zal strak gehouden worden om weinig ruimte weg te geven. In balbezit wordt het aangeraden om niet te vaak in duel te gaan met de spijkerharde Uruguayanen.

Voorts verwacht ik dat de mannen van Oscar Tabarez het tempo hoog gaan houden om druk te zetten. Een hoog tempo opleggen voor 90 minuten is bijna onmogelijk. Als de wedstrijd lang doelpuntenloos blijft kunnen de Costaricanen profiteren van hun frisheid, want de meeste van de basisspelers van La celeste hebben al een zwaar seizoen achter de rug. Wordt aanvaller Joel Campbell sluipschutter van dienst?

Speler(s) om te volgen

Een verrassende speler van Costa Rica zou wel eens de 26 jarige middenvelder Celso Borges kunnen zijn. Fans van zijn huidige club AIK Stockholm heten hem ’torpedo’ Borges, omwille van zijn gerichte afstandsschoten. Een goede technische bagage combineert hij met uitstekend veldoverzicht en kan het spel versnellen met ééntijdsvoetbal. De strafschoppen worden bij AIK en het nationale team steevast door Celso genomen. Hij is trouwens topscorer van de selectie.       In 2009 kwam hij neergestreken bij het Noorse FK Frederikstad waar hij uitgespeeld werd in de spits, dan op de 8 bij de Zweden en ook op de 6 posteerden ze hem soms. Een beetje het verhaal van Rode Duivel Moussa Dembélé dus.

Zijn vader, Alexandre Borges Guimaraes, kwam als 12-jarige vanuit Brazilië naar Costa Rica, werd er profvoetballer en in 1985 kreeg hij het staatsburgerschap van Costa Rica. Op de wereldbeker ’ 90 in Italië speelde hij voor Costa Rica 3 matchen. Bij de tweede en driede deelname van Los Ticos in Korea/Japan en Duitsland was hij er bondscoach, met wisselend succes. Hij werd begin 2014 bij het Chinese Tianjin Teda ontslagen en opgevolgd door een zekere Arie Haan. Dus dubbel gejuich als Celso Borges scoort!

Waarom ook u voor Costa Rica moet supporteren

De meeste voetballiefhebbers hebben terecht een boontje voor Brazilië of Spanje. Maar, supporter eens voor Costa Rica! Pura vida is de slogan van de Costaricanen, vrij vertaald, het pure leven. Een volk met passie, een land met een magnifieke fauna en flora, Creools eten en de eeuwige lente met malse buien die zorgen voor wat verfrissing. Een WK deelnemer die niet veel voorstelt heeft toch de charme van klein duimpje tegen Goliath. De mogelijkheden van Costa Rica zijn miniem in vergelijking met de andere WK deelnemers. Toch beschikken ze over een fonkelnieuw nationaal stadion met 35000 zitjes en hebben ze het WK toernooi georganiseerd van de U17 voor vrouwen. Via Bryan Ruiz, Junior Diaz en Oscar Duarte zouden de Belgen toch mogen sympathie en steun geven aan Los Ticos.

Ontdek hier wat onze Uruguayaanse ambassadeur verwacht van de wedstrijd van vanavond!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties