5-3-2 nieuwe trend bij Koning Voetbal: "Mexico speelt bij momenten met vier aanvallers"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 10 reacties
5-3-2 nieuwe trend bij Koning Voetbal: "Mexico speelt bij momenten met vier aanvallers"
Foto: © Photonews

Het WK zou wel eens voor een ommekeer kunnen zorgen op voetbalvelden wereldwijd. Sommige landen slagen erin om sprankelend voetbal op de mat te leggen, vertrekkende uit een defensieve organisatie. Is dit het einde van de 4-3-3?

Cédric De Volder in São Paulo

Louis van Gaal kreeg een emmertje water over zich heen omdat hij Nederland in een 5-3-2-formatie liet aantreden. Ook de selectieheren van Chili, Mexico en Costa Rica werden in vraag gesteld bij het aanschouwen van hun tactische plannetje. Maar de voorgenoemde heren kregen gelijk en hun teams worden ondertussen beschouwd als dé revelaties van het toernooi.

"Je kan een 5-3-2-systeem op verschillende manieren op de mat brengen", legt Franky Van der Elst uit in een gesprek met Voetbalkrant.com. "Het klinkt misschien als een defensieve manier van voetballen, maar eigenlijk wordt er op het WK vooral aanvallend mee gespeeld. In Nederland is Feyenoord er het afgelopen seizoen mee begonnen. En na het uitvallen van Kevin Strootman was ook de tijd voor Oranje rijp."

Je kan snel omschakelen en er is altijd een extra mannetje aanspeelbaar op de flanken

"Maar ik ben vooral een fan van de speelstijl van Mexico", gaat the Fox verder. "Miguel Herrera laat niet alleen de flankverdedigers hoog spelen, maar eigenlijk schuift ook de derde centrale verdediger constant in. Bij momenten voetbalt Mexico simpelweg met vier aanvallers, hé. Ik vind het gewoon enorm leuk om te zien."

En het werkt blijkbaar ook. Maar is er nu ook een trendwijziging in het voetbal aan de gang. Ook in de Jupiler Pro League was de 4-4-3 ingeburgerd, maar liet Hein Vanhaezebrouck KV Kortrijk al op 'de Mexicaanse wijze' voetballen. "Die bal moet natuurlijk ook nog in de zestien van de tegenstander geraken", besluit Van der Elst. "Daar heeft zelfs Mexico bij momenten last mee. Maar er zijn inderdaad een pak voordelen. Je kan snel omschakelen en er is altijd een extra mannetje aanspeelbaar op de flanken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties