FIFA dient klacht in bij Zwitsere autoriteiten in verband met WK-toewijzingen

FIFA dient klacht in bij Zwitsere autoriteiten in verband met WK-toewijzingen
Foto: © photonews

De FIFA heeft dinsdag officieel klacht ingediend tegen bepaalde personen die mogelijk betrokken zijn bij fraude in de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Na het lezen van het rapport van onderzoeker Michael Garcia kon de wereldvoetbalbond niet anders meer.

Wat er precies in dat rapport staat, zullen we voorlopig - of misschien nooit - te weten komen. Voorzitter Blatter wil het immers niet openbaar maken omdat hij anders de wet zou overtreden. Blatter wou wel kwijt dat het over frauduleuze activiteiten gelinkt aan Zwitserland gaat. 

Wat er precies gebeurd is, weten we dus niet, maar Blatter houdt wel vol dat Rusland en Qatar de toewijzingen legaal gekregen hebben. "Er is geen bewijs van het tegendeel, maar er kunnen wel illegale activiteiten aan verbonden zijn. En daar moeten de lokale overheden over beslissen."

Als we rapport bekend maken, overtreden we de wet

Het rapport wordt dus intern gehouden. "We hebben dat vanuit een juridisch standpunt vakkundig onderzocht. Het resultaat was duidelijk: als de FIFA het rapport wereldkundig maakt, overtreden wij niet alleen onze eigen regels, maar ook de (Zwitserse, nvdr) wetten. En gezien ons hoofdkwartier in een staat ligt, zijn wij gebonden aan die lokale wetten. De pers en anderen die vragen dat de FIFA het rapport openbaar maakt, zijn kennelijk van mening dat wij de wetten maar moeten negeren..."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties