Wat een gelijkenissen! Besiktas is eigenlijk het Club Brugge van Turkije

Wat een gelijkenissen! Besiktas is eigenlijk het Club Brugge van Turkije
Foto: © Photonews

Club Brugge moet morgen als enige de Belgische eer hooghouden op het Europese toneel. Tegenstander van dienst: Besiktas Jimnastik Kulübü. Hé, dat is eigenlijk het blauw-zwart van Turkije. Waarom? Om deze vijf redenen!

Door Cédric De Volder

1. FCB én BJK: topclubs, maar…

Club Brugge en Besiktas zijn beiden grootmachten in hun vaderland, maar hebben al een poosje geen eremetaal meer gezien. De laatste landstitel van Kara Kartallar dateert al van vijf seizoenen geleden, terwijl Club Brugge al bijna een decennium in de wachtkamer zit.

2. Europa is leuk, titel is absolute prioriteit

Michel Preud’homme gaf al meermaals aan dat Club Brugge de Europa League niet zal winnen. Met andere woorden: de titelrace en de Beker van België zijn prioritair. “Maar dat geldt ook voor Besiktas”, aldus Fuat Capa.

“Het zou overigens een unieke titel zijn. Besiktas heeft momenteel geen eigen stadion. Voor de Europese wedstrijden wordt steevast uitgeweken naar het Atatürk, maar in de Süper Ligue speelden de Zwarte Adelaars al in Istanboel en Ankara. Eigenlijk spelen ze enkel op verplaatsing.”

3. Bekerfinale voor blauw-zwart, absolute sleutelmatch voor Besiktas

Club Brugge strijdt – tot grote onvrede van MPH – zondag om de Beker van België tegen RSC Anderlecht. Maar ook het programma van Besiktas is enorm zwaar. Zondag gaat de Turkse tegenstander namelijk op bezoek bij Fenerbahçe. Inzet van de rivalenstrijd: de Turkse titel!

4. Michel Preud’homme en Slaven Bilic: dezelfde coaches!

“Michel en Slaven hebben enorm veel van elkaar”, gaat Capa verder. “Beide coaches staan enorm dicht bij de spelersgroep. De spelers krijgen een pak vertrouwen, maar ze staan autoritair boven de groep als het nodig is.”

5. De kern: jong, vaderlands en enorm hongerig

“Besiktas trok twee seizoenen geleden vol de kaart van de jeugd”, besluit de voormalige coach van onder meer Kasimpasa en Kayseri Erciyesspor. “Er zijn een pak jonge Turken gekomen die hun opleiding kregen in Nederland en Duitsland. Voor die jongens is Besiktas het eindstation niet…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties