Van Serie B naar Champions League-finale: de opmerkelijke terugkeer van de Oude Dame
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 2 reacties
Van Serie B naar Champions League-finale: de opmerkelijke terugkeer van de Oude Dame
Foto: © photonews

Juventus speelde gisteren 1-1 gelijk op het veld van Real Madrid en gaat zo naar de finale van de Champions League. Een opmerkelijke terugkeer van de Oude Dame als je weet dat de Italiaanse grootmacht 9 jaar geleden nog naar de Serie B zakte door het voetbalschandaal 'Calciopoli'.

Calciopoli is de naam van het voetbalschandaal dat in 2006 de Italiaanse voetbalwereld op haar grondvesten deed daveren. Luciano Moggi, toenmalig sportief directeur bij Juventus, had toen een grote invloed op de toewijzing van scheidsrechters.

Net na het WK 2006, dat nota bene door Italië werd gewonnen, werden de veroordelingen uitgesproken. Juventus werd toen, samen met andere topclubs zoals AC Milan en Lazio, gestraft. De Oude Dame zakte als enige ploeg naar de Serie B.

Trouwe toppers

Maar Juventus was niet klein te krijgen. Ondanks een aftrek van 9 punten werden ze meteen kampioen in de Serie B. De club was erin geslaagd enkele belangrijke spelers, zoals Del Piero, Buffon, Nedved en Trezeguet, te houden en dat loonde meteen.

De bianconeri vonden meteen hun draai terug op het hoogste niveau en eindigden op een verdienstelijke 3e plaats. Het seizoen erop werden ze zelfs 2e achter kampioen Inter. Daarna kende de ploeg uit Turijn een mindere periode met twee seizoenen achter elkaar een 7e eindplaats.

Turijnse machine op toerental

Daarna begon onder coach Antonio Conte de indrukwekkende periode van Turijnse suprematie in de Serie A. In 2011-2012 verloren ze geen enkele keer en vorig seizoen braken ze het record van meeste punten in een seizoen door af te tikken op 102 punten.

Dit seizoen nam de Italiaan Massimiliano Allegri het over van Conte, die naar het Italiaanse nationale elftal verhuisde. Ook onder Allegri was er geen houden aan de machine dat Juventus is geworden en met de titel van dit seizoen is het voor Juventus hun 4e scudetto op rij.

Laatste horde

Allegri slaagde erin om met een ploeg met heel wat dertigers ook in de Champions League potten te breken, wat al een hele tijd geleden was. Na een moeilijke groepsfase werd Juve tweede achter Atletico Madrid. Vervolgens werden Dortmund, Monaco en nu dus Real Madrid verslagen.

De laatste CL-finale van de zwart-witte traditieclub dateert al van 2003, toen verloren werd van AC Milan na penalty’s. Dat ze de beker met grote oren mee naar huis mochten nemen is al geleden van 1996. Nu wacht met Barcelona nog een laatste horde naar nieuw succes. Maar wat voor een horde… 

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties