KBVB spreekt Gumienny tegen: "Geldig doelpunt van Okaka"

Caroline Tonnelier
| 51 reacties
KBVB spreekt Gumienny tegen: "Geldig doelpunt van Okaka"
Foto: © photonews

Het was slechts een van de situaties waarin Serge Gumienny de mist in ging. De scheidsrechter keurde in de topper tussen Club Brugge en Anderlecht een doelpunt van Stefano Okaka af.

Gumienny hield ook na afloop van de match voet bij stuk. Naar zijn mening had Okaka voordeel gehaald uit zijn eerdere buitenspel en werd het doelpunt dus terecht afgekeurd. 

De arbiter wordt nu tegengesproken door de KBVB. Het Bureau Arbitrage is duidelijk: het doelpunt had goedgekeurd moeten worden, want het ging om twee verschillende acties. 

Bureau Arbitrage licht standpunt toe

Op de website van de Belgische Voetbalbond wordt het standpunt toegelicht:

‘Een speler wordt voor zijn buitenspelpositie bestraft indien hij, op het moment dat de bal wordt geraakt of gespeeld door een ploegmaat, naar het oordeel van de scheidsrechter, actief bij het spel is betrokken door:

  • in te grijpen in het spel of
  • een tegenspeler in diens spel te beïnvloeden of
  • voordeel te halen uit zijn buitenspelpositie'

Op het moment dat doelman Silvio Proto de bal ontzet, bevindt zijn teamgenoot Stefano Okaka zich in een buitenspelpositie, maar die is niet bij het spel betrokken door in te grijpen in het spel, een tegenstander in diens spel te beïnvloeden of voordeel te halen uit zijn buitenspelpositie.

In een tweede actie, anticipeert Stefano Okaka de terugspeelbal van de Brugse verdediger richting de Brugse doelman, onderschept hij de bal en maakt hij een doelpunt dat gevalideerd had moeten worden. Op dat moment had hij immers niet meer bestraft mogen worden voor zijn initiële buitenspelpositie uit de eerste actie.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties