Hoe het vrouwenvoetbal zich losrukte na een halve eeuw onderdrukking en verbod

Hoe het vrouwenvoetbal zich losrukte na een halve eeuw onderdrukking en verbod
Foto: © photonews

Het vrouwenvoetbal is aan een ferme opmars bezig. Steeds meer meisjes vinden de weg naar de bal en beginnen te voetballen, terwijl de topploegen steeds professioneler gaan werken. En dat ondanks een halve eeuw van onderdrukking en verbod. Een schimmige geschiedenis.

In de begindagen van het voetbal was er in Engeland in de 19e eeuw al damesvoetbal, maar alles veranderde toen in 1921 een verbod kwam op het "onsmakelijke vrouwenvoetbal." En dat verbod hield het bijna een halve eeuw vol, tot er in 1969 over het Kanaal terug mocht gevoetbald worden door vrouwen.

Het verbod op vrouwenvoetbal werd in 1971 opgeheven, de UEFA ging er zich mee moeien en vond dat het vrouwenvoetbal onder de mannenbonden moest worden georganiseerd. En zo geschiedde. In 45 jaar is er sindsdien bijzonder veel veranderd, al zijn we nog niet in alle landen waar we moeten zijn.

De Scandinavische of Amerikaanse droom

In de Verenigde Staten of Scandinavië is vrouwenvoetbal bijna zo populair (of zelfs populairder) dan mannenvoetbal, ook grote landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk werken steeds professioneler. Nederland heeft de weg 10 jaar terug ingeslaan en plukt daar nu al de vruchten van, in België is de opmars nu ook niet meer te stuiten.

De opstart van de BeNe League in 2012 gaf het vrouwenvoetbal in België én Nederland heel wat extra grandeur. En hoewel de competitie ondertussen alweer is afgevoerd na drie seizoenen, toch geeft dat ook nu nog een boost aan het Belgisch vrouwenvoetbal.

Flametime

De Red Flames zijn er zich terdege van bewust: om de media-aandacht helemaal te laten boomen, zal ook een groot toernooi halen nodig zijn. Het EK 2017 moet het eerste moment worden waarop kan worden geoogst, aan de basis is al hard gewerkt.

Het aantal meisjes dat voetballen in België ging de voorbije jaren omhoog van ongeveer 15.000 naar 25.000, de groei gaat onverstoord verder. The sky is the limit, het vrouwenvoetbal is ook in ons land 'ready to fly'.  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties