Heeft Marc Wilmots wel de juiste spelers gekozen? Volgens de statistieken is dit het beste elftal (mét Kums én De Laet)

Timothy Collard
Timothy Collard
| 16 reacties
Heeft Marc Wilmots wel de juiste spelers gekozen? Volgens de statistieken is dit het beste elftal (mét Kums én De Laet)
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wat als… Marc Wilmots geen rekening zou houden met het tactische en mentale aspect en puur zou afgaan op statistieken om een elftal met Rode Duivels op te stellen? Wel, dat vroegen de mensen van SAS (specialist in data analytics) zich af.

Peter Tobac en zijn collega’s namen de verschillende topcompetities onder de loep via de statistieken van Whoscored.com en kwamen uiteindelijk tot enkele opmerkelijke conclusies.

“We hebben per linie een formule uitgewerkt om zo tot een totaalscore te komen per speler. We hielden per positie rekening met welke eigenschappen belangrijk zijn. Om het duidelijk te maken: bij een doelman wordt er meer rekening gehouden met luchtduels dan met het aantal spelers dat hij per wedstrijd dribbelt”, aldus Tobac in een gesprek met Voetbalkrant.com.

"Statistieken gebruiken om elftal samen te stellen? Het kan, maar dan wel als experiment"

“De Belgische competitie konden we jammer genoeg niet opnemen in onze vergelijking, omdat WhoScored die statistieken niet bijhoudt. Voor het overige gaven we iedere competitie een waarde mee. Van de competities die we bekeken staat de Eredivisie het laagst gerangschikt en staan de Champions League, de Engelse competitie en de Spaanse competitie het hoogst in de lijst. In een grotere competitie is het moeilijker om goede statistieken voor te leggen, dus ook daar houden we rekening mee.”

Maar kan je op basis van statistieken een elftal samenstellen? “Dat is perfect mogelijk. Al zou het dan eerder om een experiment gaan. Deze statistieken geven gewoon zoveel extra informatie aan een coach", aldus Tobac.

"De statistieken wijzen uit dat Dembele in de verdediging zou kunnen spelen"

“Zaken die de coach niet meteen opvallen, zoals bijvoorbeeld het feit dat Mousa Dembele statistisch gezien heel erg hoog scoort op het defensieve onderdeel van het spelletje. Wij houden op geen enkel moment rekening met de positie van een speler. We kijken enkel en alleen naar hoe goed hij scoort op een bepaald onderdeel. Volgens de statistieken zou Dembele dus als verdediger kunnen spelen."

Bij het gebruik van deze statistieken kan je naar eigen believen zaken aanpassen. Speel je tegen een tegenstander met allemaal grote en sterke jongens, kan je nagaan welke ploeg je daar statistisch gezien het best tegenover zet. Speel je tegen een ploeg met kleine en technische spelers, kan je de ploeg op basis daarvan opnieuw aanpassen.

Money Ball & Midtjylland

Als we het over statistieken in de sport hebben, dan is een vergelijking met de film Money Ball en het Deense Midtjylland nooit ver weg. “Juist! We hopen dat we die kant kunnen opgaan, maar in die film heeft het ook even geduurd vooraleer iedereen mee wilde stappen in dat verhaal.”

“In het voetbal staan we op een belangrijk kruispunt. Er gaan grote bedragen om in deze wereld en sommige clubs realiseren zich dat ze misschien wel het verschil kunnen maken door het gebruik van zulke statistieken. Een goede, maar tegelijkertijd betaalbare speler vinden, dat is belangrijk.”

Puur rekening houdend met hoe Belgische spelers het voorbije jaar presteerden, kwam SAS uiteindelijk tot drie verschillende ideale opstellingen. Opmerkelijk: in één van de opstellingen staat Sven Kums op het middenveld, in een andere opstelling is niemand minder dan Ritchie De Laet van de partij.

Beste opstelling

Rekening houdend met het feit dat we 1 keeper nodig hebben, minstens 3 verdedigers, en minstens 1 spits, is de eerstvolgende opstelling statistisch gezien de beste. Initieel staat er geen minimum op controlerende middenvelders, wat misschien toch wat te offensief uitvalt:

Courtois

Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen

Dembele, De Bruyne, Carrasco, Mertens, Hazard

Origi, Lukaku

2e beste opstelling is iets verdedigender

Courtois

Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, De Laet

Dembele, De Bruyne, Carrasco, Mertens

Origi, Lukaku

3e beste opstelling (met 2 controlerende middenvelders)

Courtois

Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen

Dembele, Kums, De Bruyne, Carrasco, Mertens

Origi, Lukaku

Tot slot geven we u ook nog de - volgens de statistieken - beste spelers per positie mee:

Doelmannen

Verdedigers

Controlerende middenvelders

Aanvallende middenvelders

Aanvallers

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

The Championship

Nieuwste reacties