EK-weetje van de dag Niet de eerste broertjes op een EK, maar deze twee zijn wel uniek

Maarten Pottie
| 2 reacties
Niet de eerste broertjes op een EK, maar deze twee zijn wel uniek
Foto: © photonews

Voor ons zijn Romelu en Jordan Lukaku aanwezig als broertjes op dit EK. Ook Corry en Jonny Evans zijn broertjes, ze spelen voor Noord-Ierland. De Russische tweeling Vasili en Aleksei Berezutski speelt hun tweede EK samen, maar de volgende twee zijn toch uniek.

Taulant Xhaka speelt namelijk voor Albanië en zijn broer Granit koos voor Zwitserland. Op elf juni spelen ze tegen elkaar in hun eerste wedstrijd van dit EK, en dat is een unicum. Er is wel al een hele lijst van broers die samen op Europese kampioenschappen aanwezig waren, maar de gebroeders Xhaka zijn de eerste die voor verschillende landen aantreden. De gebroeders Boateng maakten het wel al mee, maar dat was tijdens een wereldkampioenschap. de Xhaka's spelen zichzelf zo in de Europese geschiedenisboeken.

De Lage Landen

Bij het EK in België en Nederland in 2000 had elk land een broederpaar in de selectie. Mbo en Emile Mpenza konden ons land helaas niet tot voorbij de groepsfase loodsen. Frank en Ronald de Boer lukten daar wel in voor onze noorderburen. Nederland ging er na penalty's in de halve finale uit tegen Italië, Frank miste de eerste penalty. Die tragische penaltyreeks, na een match die Oranje altijd moest winnen, kan u hier nog eens herbekijken.

Voor ons land mochten Luc en Marc Millecamps ook meedoen in 1980, toen de Rode Duivels de finale haalden. In 1976 mochten Rene en Willy van de Kerkhof mee met de Nederlanders die toen derde eindigden en in 1988 was die eer ook weg gelegd voor Erwin en Ronald Koeman, toen won Oranje ook hun Europese titel en Ronald pikte een penaltydoelpunt mee in de halve finale tegen West-Duitsland.

De rest

1980
Duitsland: Bernd en Karlheinz Förster
Italië: Franco en Giuseppe Baresi

1984
Duitsland: Bernd en Karlheinz Förster

1996
Denemarken: Brian en Michael Laudrup
Engeland: Gary en Phil Neville

2000
Engeland: Gary en Phil Neville
Zweden: Daniel en Patrik Andersson

2004
Kroatië: Niko en Robert Kovač
Engeland: Gary en Phil Neville
Zwitserland: Murat en Hakan Yakin

2008
Kroatië: Niko en Robert Kovač
Rusland: Vasili en Aleksei Berezutski

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties