Tshimanga naar Willem II: een steeds zeldzamer wordende Belg in Nederland

Tshimanga naar Willem II: een steeds zeldzamer wordende Belg in Nederland
Foto: © SC

Derrick Tshimanga probeert bij Willem II zijn carrière opnieuw op de rails te krijgen. Hij volgt zo een traditie van Belgen die naar Nederland trekken. Toch wordt dat steeds zeldzamer.

Uiteraard zijn er nog velen in de kleinere clubs en de lagere reeksen. Ongeveer vijftig landgenoten zijn aan de slag als prof bij onze Noorderburen. Maar als je wat beter kijkt stel je vast dat het niet langer om Rode Duivels bij de topclubs gaat.

Tshimanga enige 'Rode Duivel'

Derrick Tshimanga, die bij Willem II zich opnieuw in de kijker zal proberen spelen, is meteen de enige die ooit al op het veld stond bij de Rode Duivels. Hij staat echter ver van de huidige nationale ploeg.

Brogno, één van de weinige Belgen in de schijnwerpers in Nederland.

De andere 'bekende namen'? Stijn Wuytens bij AZ, Yves De Winter bij Roda JC, de jonge Dante Rigo bij PSV en de verrassende leider in de topschutterstand, Loris Brogno bij Sparta Rotterdam.

Eredivisie: competitie in verval

Één van de redenen van de verminderde exodus richting Nederland, kan de tanende status van het Nederlandse voetbal zijn. De teams hebben het moeilijk om goeie resultaten in Europa te halen en veel talenten kiezen intussen Portugal en België als tussenstap.

Vertonghen bij Ajax, toen veel Rode Duivels in Nederland speelden.

Dat het vroeger anders was, mag duidelijk zijn. Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Moussa Dembélé, Toby Alderweireld, Nacer Chadli en Dries Mertens toonden hun talent op de Nederlandse velden.

De laatste Belg in Nederland die mocht dromen van een selectie, was Maxime Lestienne tijdens zijn -door omstandigheden korte- goeie periode bij PSV. Het mag duidelijk zijn, de tijd dat de Belgische ploegen met schrik tegen de Nederlandse speelden, is voorbij.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties