Analyse Preud'homme droogde Weiler tactisch af

Preud'homme droogde Weiler tactisch af
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ze gaan het in Anderlecht niet graag horen, maar René Weiler maakte zondag de verkeerde keuze door te blijven vasthouden aan het systeem met drie centrale verdedigers. Daardoor kreeg blauw-zwart immers te veel ruimte.

Sowah kon het alleen niet belopen tegen Limbombe, Tielemans en Dendoncker zagen telkens drie of vier man in hun buurt opdagen en verloren de fysieke strijd, Stanciu zit niet in de vorm om zoveel afstand te overbruggen... Nee, het liep zeker niet lekker bij de Brusselaars gisteren. Club maakte makkelijk gebruik van de lacunes in de tactische keuze van Weiler.

De Zwitser zag dat het tegen Mainz wel goed ging, maar in de spelersgroep waren er ook twijfels of dat tegen een uitgekookt Club ook ging werken. Tielemans moest te veel inzakken en daardoor werd de ruimte tussen de twee controlerende middenvelders (Tielemans en Dendoncker) en Stanciu te groot. Die laatste moest dan weer de bal te ver komen ophalen, waardoor Teodorczyk op een eiland stond.

Letterlijk en figuurlijk op de knieën.

Preud'homme had erop geanticipeerd door een extra mannetje te laten bijsluiten op het middenveld. In principe bevolkten Claudemir en Simons de verdedigende zone en speelde Vanaken iets hogerop, maar Vormer kwam veel bij dat drietal aansluiten vanop rechts. En dus kreeg Anderlecht geen vat op het middenveld.

Iets waar Weiler - ook door de beperkte keuzes qua middenvelders op zijn bank - geen vat op kreeg. "Het kan niet altijd werken", zei hij achteraf laconiek. Maar Deschacht in de verdediging tegen zijn voet zetten, bleek al twee matchen op rij geen beste ervaring. We vragen ons ook af waarom hij Sowah niet gewoon als rechtsback wil zetten... Schrik voor jeugdige fouten?

Anderlecht moest achteraf toegeven dat Club beter was.

De driemansdefensie werd in praktijk een vijfmansverdediging met nog twee verdedigende middenvelders ervoor. Zo word je dus teruggedrukt op de eigen helft met het risico dat de tegenstander veel volk in de zestien krijgt. Wat ook gebeurde. Preud'homme-Weiler 1-0!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties