Analyse Weiler blijft bij voetbalfilosofie... Maar lukt dat ook in een seizoen helemaal anders dan het vorige?

Weiler blijft bij voetbalfilosofie... Maar lukt dat ook in een seizoen helemaal anders dan het vorige?
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

De oefenmatchen hebben het al getoond: René Weiler gaat het geweer niet van schouder veranderen. De Zwitser heeft een spelstijl die haaks staat op waarvoor Anderlecht in het verleden stond. En dat heeft voor- en nadelen.

Ook dit seizoen wil Weiler niet te veel gebrei zien. In balbezig moet de bal zo snel mogelijk in de box van de tegenstander gebracht worden. "Op welke manier dan ook", hoorden we al van verschillende spelers. Het type spitsen dat Weiler graag heeft, sluit daarbij ook aan: groot en sterk.

In de kern van paars-wit zitten met Teodorczyk, Thelin en Ganvoula eigenlijk drie dezelfde types. De rest rond hen moet voor de snelheid zorgen, zij moeten zien dat ze voorin zijn. Weiler gruwt als hij zijn spits de bal ziet komen opeisen aan de middenlijn, want dat betekent dat de twee centrale verdedigers van de tegenstander niet onder druk staan.

Veel goals

Anderlecht scoorde vorig seizoen op kousenvoeten toch maar liefst 83 doelpunten in 40 matchen, dat is meer dan alle concurrenten. Weiler wil in balbezit geen lijnen overslaan, maar wil wel dat de bal verticaal gespeeld wordt. Daarom ook dat hij zo aandrong op het behouden van Dendoncker, die de lijnen eigenlijk uitzet.

Krijgt Weiler Lukasz Teodorczyk zoveel aan het scoren als vorig seizoen?

Wat daar tegenover staat, is dat het grote delen van de matchen bijzonder saai is. Een tegenstander laat zich ook geen 20 keer per match ringeloren als de bal snel naar voor gaat. Daarvoor is er meer creativiteit nodig en die is er wel gekomen met Kums en Onyekuru.

Kums

De vraag is of Weiler met Kums wel de juiste man haalde voor dat voetbal. Kums voelt op zijn 29ste perfect aan wanneer hij moet versnellen en wanneer hij moet inhouden, dat toonde hij bij Gent. De ervaren middenvelder is niet vies van een balletje terug naar de verdediging wanneer hij dat nodig vindt. Weiler heeft er een luitenant bijgekregen op het veld, maar wel eentje die niet helemaal mee is in zijn voetbalfilosofie.

Verwachtingen

Niet enkel de fans verwachten beter voetbal dit seizoen, ook in de bestuurskamer willen ze de champagne wel eens terug uit de kast halen. Er werden zware inspanningen gedaan om niet enkel het vertrek van Tielemans op te vangen, maar ook om de kern te versterken. Van Holsbeeck en Vanden Stock lieten zich al ontvallen dat "je met zulke spelers wel goed voetbal zal zien".

Is Kums gemaakt voor rechtoe-rechtaan-voetbal?

Eigen nek

Er wordt ook Europees iets verwacht. Weiler zal met zijn jongens anders moeten omspringen, want de Champions League, daar ga je niet mee om zoals de Europa League. Vorig seizoen wijzigde Weiler quasi heel zijn ploeg, dat gaat hij nu niet meer kunnen doen. Hij zal dus ook in de reguliere competitie moeten roteren.

Vorig seizoen had Weiler excuses dat hij veel spelers moest inpassen op korte tijd en daarbij nog de kleedkamer moest uitkuisen. Nu heeft hij die niet. En wat hijzelf ook denkt: de mentaliteit van de fans en het bestuur gaat hij niet veranderen. Daarvoor zit academisch voetbal er historisch gezien er te veel ingebakken. We durven zeggen dat hij zijn nek uitsteekt als hij toch niet enkele veranderingen aan het voetbal aanbrengt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties