Interview: De jongste (20) makelaar van het land wordt niet afgeschrikt door het wereldje: "Ik heb mezelf beloofd dat het voetbal me niet gaat veranderen"
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 1 reacties

De 20-jarige Jwan Hamo baant zich een weg in het makelaarswereldje

De jongste (20) makelaar van het land wordt niet afgeschrikt door het wereldje: "Ik heb mezelf beloofd dat het voetbal me niet gaat veranderen"
Foto: © Voetbalkrant.com

Voetbalmakelaar worden in deze woelige tijden... Het is niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er nog jonge wolven die het avontuur durven aangaan, met een nieuwe visie dan de oude garde. De jongste makelaar van het land ziet het als een roeping. Maak kennis met de 20-jarige Jwan Hamo.

Hamo is er eigenlijk ingerold vanuit zijn eigen verleden als voetballer. Als voetballer bij Woluwe-Zaventem en later KV Oostende werd hij toch gezien als een talent. Maar een zware blessure gooide roet in het eten. Een poosje later werd hij het makelaarswereldje ingezogen. 

Jwan, toch wel een opmerkelijke beslissing voor een toen 19-jarige... Hoe kwam je erbij?

"Eén van mijn beste vrienden speelt op hoog niveau en vroeg me waarom makelaar worden niks voor mij zou zijn. Na een poosje nadenken heb ik beslist om het eens te proberen. En ik ben niet meer gestopt."

Wordt je jeugdigheid niet gezien als een nadeel? Staan spelers te springen om met een vrij onervaren makelaar in zee te gaan?

"Net niet, het is een voordeel. Omdat ik zo jong ben, heb ik de feeling met spelers die oudere makelaars niet hebben. Toen ik net begon is dat een paar keer goed uitgedraaid en ik werd er steeds meer bij betrokken. Ik studeer nog, maar het is moeilijk combineren. Het werk als makelaar slorpt heel wat tijd op."

Nog een voordeel: je bent zelf voetballer geweest.

"Ja, maar weinig mensen kennen me als makelaar. Ik heb veel vrienden onder de jonge voetballers. Als er daarvan een andere makelaar zoeken, komen ze al sneller bij mij. Omdat ik ze ken en omdat ze mij kennen."

Schrikt al het gebeurde van de laatste maanden je niet af om er een carrière in uit te bouwen?

"Ik heb totaal geen angst. Als ik de juiste mensen rond mij heb om me te begeleiden... Zolang je zelf correct blijft, is er geen probleem. De eerste weken na het losbarsten van de affaire was er wel wat terughoudendheid bij de spelers, maar nu is daar niks meer van te merken."

Bijna 21, hoe ga je dan om met spelers?

"Ik heb met alle spelers een familiale band. De jongens van 17-18 zie ik als mijn kleine broertjes. Ik wil het maximale uit hun carrière halen, hen een goed gevoel geven op en naast het veld. Ze de juiste keuzes helpen maken. Ik vind dat een makelaar naast zijn speler moet staan als hij het moeilijk heeft. Jonge voetballers moet je genoeg aandacht geven."

"Toen ik zelf voetbalde en zwaar geblesseerd raakte, had ik niet de juiste mensen om me heen om me weer op te krikken. Mijn toenmalige makelaar deed eigenlijk niks. Er zijn managers die spelers behandelen alsof ze niks zijn. Ik weet hoe dat voelt. Maar ik wil het beste voor hen."

Het is toch een apart beroep nee?

"Veel mensen onderschatten hoeveel energie je erin steekt. Je bent elke dag bezig met je spelers. Ik probeer de meesten elke dag op te bellen. Als je ziet hoeveel tijd ik daarin steek..."

De voetbalwereld is een harde wereld. Vrees je niet dat het je op de duur gaat veranderen?

"Ik heb mezelf beloofd dat de voetbalwereld mij niet kan veranderen. Ik heb al ervaren dat het een harde wereld is. Maar als je de juiste mensen rond je hebt, sta je sterk in je schoenen."

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties