TEAM VAN TOEN: Ajax in de kwartfinale van de CL (met enkele toppers in wording én een Belg)

Sam Suttels
Sam Suttels
| 2 reacties
TEAM VAN TOEN: Ajax in de kwartfinale van de CL (met enkele toppers in wording én een Belg)
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Niemand hield het voor mogelijk, maar Ajax walste over Real Madrid heen en staat in de kwartfinale van de Champions League. Het is de eerste keer in 16 jaar dat de Amsterdammers hierin slagen. Wij doken voor u in de archieven, op zoek naar het elftal van toen.

Ajax, met Ronald Koeman aan het roer, nam het indertijd op tegen AC Milan in de kwartfinale. Het scheelde niets of ze hadden de halve finale gehaald, maar Jon Dahl Tomasson -nota bene ex-Feyenoord- besliste er met een doelpunt in de laatste minuut anders over.

Doelman Lobont

In doel vinden we Bogdan Lobont terug. De Roemeense keeper stond van 2000 tot 2006 onder de lat in Amsterdam en sloot in 2018 zijn carrière af bij Roma.

Defensie met Chivu

In de achterhoede treffen we volgende namen aan: Hatem Trabelsi, Cristian Chivu, Petri Pasanen en John O’Brien.

Trabelsi is een voormalig Tunesisch rechtsback. Hij verbleef van 2001 tot 2006 bij Ajax en zou erna nog een seizoen voor Manchester City uitkomen.

Chivu en Pasanen vormden het hart van de defensie. Chivu was er van 1999 tot 2003 rots in de branding. De Roemeen verhuisde nadien naar de Italiaanse topclub Roma. Pasanen maakte vier jaar deel uit van de Amsterdamse selectie. De Fin verkaste in 2004 naar Werder Bremen.

O’Brien was een Amerikaanse linksback, die in 1998 in Amsterdam belandde en zou blijven tot 2005. Hij was een van de eerste spelers uit Amerika om bij een groot Europees team aan de slag te gaan.

Vijfmansmiddenveld met Sneijder en Van Damme

De middenvelders van dienst: Andy van der Meyde, Abubakari Yakubu, Wesley Sneijder, Steven Pienaar en Jelle Van Damme.

Rechtshalf van der Meyde groeide uit tot een sterkhouder bij Ajax tussen 1997 en 2003, wat hem een transfer naar Inter opleverde. Na zijn periode in Milaan proefde hij van de Premier League met Everton.

Yakubu was een Ghanese defensieve middenvelder. Hij speelde zes jaar bij Ajax en kwam ook vijf seizoenen voor reeksgenoot Vitesse uit.

Sneijder heeft natuurlijk geen introductie meer nodig. De kleine balvaardige Nederlander ontpopte zich tot Amsterdamse smaakmaker tussen 2002 en 2007 en versierde een droomtransfer naar Real Madrid. Inter, Galatasaray en Nice waren zijn volgende bestemmingen. Momenteel is hij aan de slag in Qatar bij Al-Gharafa.

Pienaar beleefde eveneens een mooie carrière. De Zuid-Afrikaan stapte in 2001 over van Ajax Cape Town en werd in 2006 beloond met een transfer naar Dortmund. Vervolgens ging hij aan de slag bij Everton, Tottenham en Sunderland in de Premier League, alvorens zijn carrière in eigen land af te sluiten bij Bidvest Wits.

Op de linkshalfpositie komen we met Jelle Van Damme een landgenoot tegen. In 2002 verliet hij Germinal Beerschot voor Ajax, waar hij twee jaar zou vertoeven. Nadien maakte hij omzwervingen bij Southampton, Werder Bremen, Anderlecht, Wolverhampton, Standard en LA Galaxy, alvorens op de Bosuil neer te strijken.

Zlatan

Met Zlatan Ibrahimovic hadden de Ajacieden een topspits in wording in hun rangen. De Zweed bolt momenteel uit in de MLS bij LA Galaxy. Na Ajax scoorde hij aan de lopende band voor de Europese grootmachten Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG en Manchester United.

Invallers: Jari Litmanen, Nigel De Jong, André Bergdolmo.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties