Factcheck "Als we maar in 1A spelen": Hoe groot is de impact van eventuele minpunten op de ambities van KV Mechelen?

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 53 reacties
"Als we maar in 1A spelen": Hoe groot is de impact van eventuele minpunten op de ambities van KV Mechelen?

Wouter Vrancken en met hem heel KV Mechelen zijn in de wolken dat ze alsnog in 1A zullen aantreden, al lijkt er mogelijk nog een puntenaftrek op de loer te liggen. In hoeverre zou dat de ambities alsnog fnuiken?

"Minpunten zouden absurd zijn, maar met minpunten in 1B zouden we ook twee jaar vast zitten. Dan begin ik liever sowieso in 1A", klonk het bij Wouter Vrancken vanop oefenstage in Nederland. Al is helemaal niet zeker dat er wel een puntenhandicap kan worden uitgesproken - ook op dat gebied is het bondsreglement voor interpretatie vatbaar en zou het woordje 'naast degradatie' een impact kunnen krijgen.

Maar wat als? De impact van 12 of zelfs 24 minpunten mag allerminst onderschat worden als we de ambities van Malinwa onder de loep nemen. Ook al denken ze aan de linkerkolom, met een puntenhandicap wordt degradatie vermijden lastig.

Impact

KV Mechelen haalde in alle seizoenen dat het in 1A zit sinds de invoering van de play-offs nooit meer dan 48 punten en een zevende plaats. Om met 24 minpunten degradatie te ontlopen zou het nochtans aan een marstabel voor play-off 1 moeten scoren.

Van de acht seizoenen voor de degradatie van Malinwa had het drie keer meer dan 24 punten voorsprong op de hekkensluiter van de reguliere competitie. Nog eens drie keer had het tussen de 12 en 24 punten voorsprong, twee keer zouden ze zelfs met 12 minpunten laatstes zijn geworden.

De hekkensluiter zou met 24 bonuspunten overigens tot vier keer op tien keer play-off 1 hebben gehaald en ook met 12 bonuspunten al vaak dicht bij het linkerrijtje aanschurken.

Slotsom: een (zware) puntenaftrek zou alsnog een domper op de Mechelse feestvreugd kunnen zijn. Al zal het Mechelse publiek zeker in de thuiswedstrijden - er werden al meer dan 10.000 abonnementen verkocht - op gramschap voor het nodige (extra) puntengewin kunnen zorgen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties