Waarom Anderlecht zich (ook na gisteren) de uitleenbeurt van Kums niet hoeft te beklagen

Simon Wauters
Simon Wauters
| 5 reacties
Waarom Anderlecht zich (ook na gisteren) de uitleenbeurt van Kums niet hoeft te beklagen

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

AA Gent begon gisteren aan de Europa League met een knappe driepunter tegen Saint-Etienne. Jonathan David was met twee doelpunten de meest opvallende Gentenaar. Sven Kums speelde dan weer een uiterst nuttige wedstrijd. 

Het Gentse middenveld wordt terecht bejubeld. Vadis Odjidja-Ofoe zit in de vorm van zijn leven, Sven Kums is herboren en met Jonathan David en Elisha Owusu lopen er twee goudhaantjes rond. 

Er verschenen gisterenavond- en nacht heel wat tweets over de prestatie van Kums. De teneur was vooral 'hoe dom kan je zijn om Kums te laten gaan?' Toch is het maar de vraag of de beslissing om Kums uit te lenen zo dom was van Anderlecht...

Kums herleeft in de Gentse ruit. Bij Anderlecht haalde hij dit niveau nooit en zou hij dat wellicht ook nooit gehaald hebben. 

Kums is geen nummer zes of geen nummer tien. Dat is al duizend keer gezegd en wordt bij Gent nog maar eens bewezen. En Anderlecht speelt nu eenmaal met één zes en twee nummers tien op het middenveld. Bij Gent hoeft hij geen zes of tien te zijn. Dat doen Owusu en David wel voor hem. 

Natuurlijk heeft Anderlecht een andere, traditionele topploeg versterkt door Kums uit te lenen. De kans dat Gent op het einde van het seizoen boven Anderlecht eindigt lijkt op dit moment erg groot. Maar had het een verschil gemaakt als Kums bij Anderlecht in de tribune zat in plaats bij Gent een basisplek had? Waarschijnlijk niet.

Natuurlijk moet Kums nog bevestigen. Maar het ziet er naar uit dat Kums heel wat teams pijn kan en zal doen. In België en Europa. Eén club kan hij echter geen pijn doen: Anderlecht zelf. 

Kums mag namelijk niet spelen tegen Anderlecht. Als we er van uitgaan dat zowel paars- als blauw-wit play-off 1 haalt, speelt Anderlecht vier keer tegen Gent dat een belangrijke speler mist. 

Bovendien is Anderlecht door de uitleenbeurt van Kums van -een deel van- een zwaar loon verlost en stijgt zijn marktwaarde opnieuw. Hij ligt nog tot de zomer van 2022 vast bij Brusselaars en Gent heeft geen aankoopoptie. Met Europese prestaties als die van gisteren speelt hij zich dus opnieuw in de kijker. 

Anderlecht doet financieel dus een goede zaak aan de uitleenbeurt van Kums. Punten kan hij paars-wit niet ontnemen. Alle andere teams wel. En als hij Gent aan Europese resultaten helpt, is dat goed voor de Europese coëfficiënt en dus ook voor Anderlecht. 
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties